Hlavní obsah

Babiš stáhl žalobu na Černošice, páteční soud nebude

Premiér Andrej Babiš (ANO) stáhl žalobu na černošický městský úřad, který opakovaně řešil kauzu jeho možného střetu zájmů. Spor měl v pátek projednat středočeský krajský soud, k čemuž ale už nedojde. Podle Babišova právního zástupce Václava Knotka bylo soudní řízení vzhledem k rozhodnutí úřadu již bezpředmětné, premiér se bude bránit dál ve správním řízení.

Foto: Jan Daněk, Novinky

Andrej Babiš

Článek

Městský úřad s rozšířenou působností v Černošicích, kam podle bydliště v Průhonicích Babiš spadá, ke konci září rozhodl, že premiér je ve střetu zájmů kvůli vlastnictví médií. Jak jako první upozornil deník Právo, premiérovi uložil úřad pokutu v maximální výši 250 tisíc korun.

Premiér Babiš dostal od Černošic pokutu čtvrt milionu

Domácí

Babiš tvrzení dlouhodobě odmítá a v květnu podal k soudu správní žalobu na ochranu před nezákonným zásahem s odůvodněním, že nelze o stejné věci rozhodovat dvakrát.

Server Aktuálně.cz ve středu ale upozornil na to, že premiér svou žalobu vzal zpět. „Soud zastavil řízení kvůli zpětvzetí žaloby žalobcem, tudíž i jednání nařízené na pátek 8. října se nebude konat,” sdělila serveru mluvčí soudu Hana Černá.

V pátek, kdy se mělo líčení konat, začínají v Česku volby do Poslanecké sněmovny.

Advokát: Žaloba již byla bezpředmětná

Z justiční databáze Infosoud vyplývá, že soud řízení zastavil v úterý 5. října. Podle advokáta Václava Knotka, který ve věci premiéra zastupuje, bylo již naplánované soudní řízení bezpředmětné, jelikož mezitím úřad vynesl rozhodnutí a žaloba mířila na zastavení přestupkového řízení.

„V okamžiku, kdy jsme převzali rozhodnutí černošického úřadu, jsme se rozhodli vzít žalobu zpět, což jsme učinili minulý týden. Vzhledem k tomu, že Černošice už mezitím rozhodly a soudní spor měl být o tom, že jejich správní řízení a rozhodnutí je protiprávní, protože už jednou v dané věci rozhodly, tak se celé to soudní řízení stalo bezpředmětným. Proto došlo ke zpětvzetí žaloby,“ vysvětlil krok ve středu Právu Babišův právník Knotek.

Doplnil, že nyní už je případ v rukou nadřízeného odvolacího středočeského krajského úřadu. „Budeme se teď bránit v rámci toho správního řízení tam,“ dodal Knotek.

Babiš dlouhodobě odmítá, že by ovládal mediální společnosti Londa a Mafra, které spadají pod holding Agrofert a patří pod ně například MF DNES, Lidové noviny či rádio Impuls. Premiér tvrdí, že vložením Agrofertu do svěřenských fondů ztratil vliv na holding i na všechny společnosti, které jsou do něj začleněné. Rozhodnutí úřadu považuje za nezákonné.

Babiš žaluje Černošice. Chce, aby úřad zastavil řízení o jeho střetu zájmů

Domácí

Černošický úřad už Babiše pro tento přestupek řešil na základě podnětu od nevládní neziskové organizace Transparency International. V roce 2019 dospěl ke stejnému závěru a uložil Babišovi pokutu 200 tisíc korun. Středočeský krajský úřad jako odvolací orgán však řízení zastavil, střet zájmů se podle něj neprokázal. Hejtmankou Středočeského kraje tehdy byla Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO).

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám