Hlavní obsah

Babiš: Šok, takový přešlap nešlo omluvit

Právo, Jan Rovenský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Premiér Andrej Babiš (ANO) v rozhovoru pro Právo řekl, že byl ze schůzky Jaroslava Faltýnka a ministra zdravotnictví Romana Prymuly v zavřené restauraci v šoku. Ministr by podle něj měl jít příkladem, především když sám stále apeluje na lidi, aby opatření dodržovali.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiér Andrej Babiš

Článek

Pane premiére, jste si jist, že prezident Zeman odvolá ministra Prymulu a přijme vašeho nového kandidáta?

Jistý si být nemohu, ale když jsem před schůzkou s prezidentem mluvil, tak mi sice říkal, že výměna podle něj není úplně vhodná, ale že akceptuje moje rozhodnutí. Když jsem za ním byl v Lánech, tak jsme se o tom už nebavili, jen jsem panu prezidentovi předal návrh na odvolání pana Prymuly a životopis nového kandidáta.

Navržený kandidát navštíví pana prezidenta v úterý, myslím si, že jde o velmi kvalitního lékaře, který má velice bohaté manažerské a mezinárodní zkušenosti. Jsem přesvědčen, že se panu prezidentovi bude líbit. Rád bych jej do funkce uvedl ve čtvrtek.

Je oním kandidátem hematolog a náměstek ředitele Fakultní nemocnice v Brně Jan Blatný, který včera přijel na Úřad vlády?

Dobře víte, že vám to neřeknu. Pokud to jen půjde, tak mu chci dopřát klidný víkend a klidné pondělí, než se na něj vrhnou všichni novináři a začne mediální peklo. Jediné, co vám prozradím, je, že nejde o epidemiologa a že je známý hlavně v odborných kruzích, ale ne tolik na veřejnosti.

Prymulu by mohl nahradit Blatný

Domácí

Co si myslíte o středeční schůzce Prymuly se šéfem vašeho klubu Faltýnkem v zavřené restauraci?

Samozřejmě mě to šokovalo, nechápu, jak je možné toto udělat. Musíme jít příkladem, a zejména ministr zdravotnictví, který opakovaně vyzýval lidi, aby dodržovali pravidla, a pak udělá toto? Byla to velká chyba, zejména v době, kdy naši lékaři a sestřičky v první linii bojují s touto pandemií a dělají všechno pro záchranu životů. Těm bych chtěl znovu poděkovat.

V době, kdy bojujeme o důvěru našich občanů a apelujeme na to, aby lidé dodržovali pravidla, musíme jít příkladem. Takový přešlap bohužel nelze omluvit. A v každém případě ta restaurace porušila nařízení vlády, za což by měla být významně penalizována.

Prymula s Faltýnkem nevidí na schůzce v restauraci nic divného, spíš to ale působí dojmem, jako by kuli nějaké pikle?

Myslím si, že by se ministři neměli scházet mimo oficiální prostory, jako je kancelář či Sněmovna. Ptal jsem se na to, bylo mi řečeno, že tam byl přítomen i šéf olomoucké nemocnice Havrlant a že se řešil například příjezd amerických lékařů a další věci.

Vy tomu věříte?

Věřím nevěřím. Není na mně, abych to rozsoudil. Zkrátka to bylo pochybení, které přišlo v tu nejnevhodnější dobu. Jak nám lidi mohou věřit, když něco ministr zdravotnictví říká a něco jiného dělá?

Chcete dál spolupracovat s Prymulou?

Ano, protože je odborník a epidemiolog. První vlnu nám pomohl zvládnout velice dobře, takže určitě by bylo dobré, aby dál zůstal v expertním týmu ministerstva zdravotnictví.

Nejde o první Faltýnkův exces, stále mu důvěřujete?

Pan Faltýnek mě navštívil, podal rezignaci na post prvního místopředsedy hnutí, a pokud jde o šéfa našeho klubu, tak o tom musí rozhodnout poslanci za ANO.

Reklama

Výběr článků

Načítám