Hlavní obsah

Babiš si notuje se Zemanem: Každý je vysokoškolák a nikdo neumí manuální práci

– Praha
Novinky, Václav Lang

Vicepremiér Andrej Babiš zkritizoval v úterý na Žofínském fóru stávající systém školství, kdy velká část mladých studuje vysokou školu, ale chybějí ti, kteří by ovládali manuální profese. Podobnou rétoriku dlouhodobě uplatňuje i prezident Miloš Zeman. Babiš uvedl, že je zapotřebí provést reformu školství.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr financí Andrej Babiš na Žofínském fóru při setkání se zástupci měst a obcí

Článek

Doba se změnila, přestali jsme si vážit manuální práce, varoval na Žofínském fóru Babiš. „Rodiče mají pocit, že když někdo má vysokou školu, tak společensky je to super, a v podstatě dostat dneska někoho na manuální práci je problém,“ řekl.

Dal tak za pravdu prezidentu Miloši Zemanovi, který dlouhodobě opakuje, že Česká republika má nejvíc kulturních antropologů na milión obyvatel na světě.

Podle Babiše je potřeba změnit celý systém školství. „Musíme děti učit, aby si hrály, dneska jsou na iPhonech, Facebooku a nevím kde. Svět je úplně jinde,“ poznamenal. „Dneska získat mechanizátora nebo agronoma – nejsou tyhle profese, dneska máme samé vysokoškoláky.“

Vysokoškolský diplom nemá cenu

Babiš na Žofínském fóru spolu s ministryní práce a sociálních věcí Michaelou Marksovou a dalšími hosty debatoval se starosty českých obcí.

„Právě vy jste klíčoví pro vnímání našimi občany,“ ujistil je a vysvětlil, že z hlediska transparentnosti a znalosti občanů jsou zejména menší obce nejvíce otevřené.

Zmínil se také o nutnosti bojovat proti daňovým únikům a hazardu. Podotknul, že je ale zapotřebí nejít proti drobným živnostníkům, kterým by spíš stát měl ulehčit od mnohdy zbytečných kontrol. „Chceme postihovat ty, kteří podvádějí, a ne ty, kteří tady platí daně,“ řekl.

Za priority označil přijetí zákona o prokazování majetku a zavedení registru smluv, který zatím po prvním čtení ve Sněmovně čeká na předložení komplexního pozměňovacího návrhu. Pro růst ekonomiky je podle něj nejdůležitější investovat a stavět, čímž se opět dostal k nedostatku manuálně pracujících a nevyváženosti mezi profesemi. „Dneska už vysokoškolský diplom nemá cenu,“ prohlásil.

Ministryně práce starosty informovala o novinkách, které vláda prosadila pro příští rok. Jmenovala například změny podmínek v doplatku na bydlení u ubytoven, převod financování sociálních služeb na kraje nebo personální posílení úřadů práce.

Reklama

Výběr článků

Načítám