Hlavní obsah

Babiš se sekl. Český lék proti covidu-19 není podle SÚKL ve finále schvalování

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zástupci Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) ve čtvrtek odmítli slova premiéra Andreje Babiše (ANO), který ráno prohlašoval, že český lék proti covidu-19 je ve finále schvalování. Ve skutečnosti by registrace přípravku mohla být v řádu měsíců, pokud se prokážou jeho účinky.

Foto: Novinky

Premiér Andrej Babiš (ANO)

Článek

„Jsme v kontaktu s více žadateli na úrovni poskytnutí konzultace k léčivům ve vývoji pro covid-19, detaily však bez souhlasu žadatelů nemůžeme uvést. Nicméně všechny tyto projekty jsou v časné fázi vývoje, nikoliv před registrací,“ sdělila Novinkám mluvčí SÚKL Klára Brunclíková.

„Hovoříme o horizontu měsíců, nikoliv dnů,” dodala. Podle ní se jedná o fázi II klinického hodnocení, pokud se účinky potvrdí, bude ještě muset následovat třetí fáze.

Babiš: Český lék proti covidu-19 je ve finále schvalování SÚKL

Domácí

Odmítla tak Babišova slova, který o českém léku ve čtvrtek ráno informoval před odletem do Izraele. Uvedl, že čeští vědci, kteří vyvíjejí lék proti covidu-19, se na místě setkají s izraelskými odborníky, kteří už takový prostředek vyvinuli. Zdůrazňoval přitom, že je český lék v konečné fázi schvalování.

"V delegaci je se mnou profesorka (Martina) Vašáková, která spolu s dalšími týmy našich vědců vyvinula podobný lék, který je ve finále schvalování u Státního ústavu pro kontrolu léčiv, který je v tabletkách a bude se také inhalovat," řekl premiér novinářům.

Izrael už není nejrychleji očkující zemí na světě

Zahraniční

V Jeruzalémě jednal Babiš se svým izraelským protějškem Benjaminem Netanjahuem, připojit se k nim měl také předseda maďarské vlády Viktor Orbán. S izraelským premiérem Babiš měl probrat i možnou českou účast ve fondu na financování výzkumu a vývoje vakcín.

Reklama

Výběr článků

Načítám