Hlavní obsah

Babiš se s Němečkem shodli, že už nejsou ve sporu

Praha
Aktualizováno

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) po středeční schůzce s prezidentem Milošem Zemanem řekl, že hlava státu vyjádřila důvěru tomu, co na ministerstvu dělá. S prezidentem na Pražském hradě ještě před Němečkem sešel i ministr financí a předseda hnutí ANO Andrej Babiš. Oba se shodli, že spolu žádnou při nevedou a jde jim o transparentní hospodaření.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Vicepremiér a šéf ANO Andrej Babiš

Článek

Dlouhodobý spor mezi ministrem zdravotnictví a Babišem se nedávno vyostřil kvůli případnému proplácení léčby kmenovými buňkami pro diabetiky, jimž hrozí amputace. [celá zpráva]

Zprávu přinesla média, která vlastní Babišova firma Agrofert. Němeček tvrdil, že o něm lžou a chtějí ho poškodit. Babiš zase ministrovi zdravotnictví doporučil nastoupit protialkoholickou a psychiatrickou léčbu a kritizoval ho jako bývalého ředitele ostravské nemocnice za dřívější údajně předražené nákupy přístrojů. [celá zpráva]

Babiš také nahlas pochyboval o hospodárném vynakládání prostředků ve zdravotnictví a konkrétně o Němečkovi. "Občané nás nezvolili proto, abychom se mezi sebou hádali," uvedl ve středu Němeček.

Babiš se po jednání s prezidentem pozastavil třeba nad tím, proč přístrojová komise na ministerstvu zdravotnictví nerozhoduje i o transparentním nákupu vybavení.

Němeček chce větší transparentnost

"Je stále mnoho věcí, které je potřeba změnit, a pro mě ten systém funguje na základě systému pana Šnajdra z minulosti," uvedl Babiš s odkazem na bývalého náměstka na ministerstvu zdravotnictví Marka Šnajdra (ODS). "Není to žádný osobní spor s panem Němečkem," dodal šéf ANO.

Němeček po jednání na Hradě uvedl, že je prvním ministrem, který dosáhl toho, aby Veřejná zdravotní pojišťovna zveřejňovala všechny smlouvy se svými partnery na internetu. Novela, která už je v legislativním procesu, přitom podle něj bude znamenat, že to budou muset dělat všechny pojišťovny.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček.

Připustil, že ne každému je jasné, jak zdravotnictví funguje, a proto je třeba tyto věci ozřejmit, k čemuž je prý připraven. Současná vláda ale podle něj udělala pro transparentnost zdravotnictví víc než všechny předchozí kabinety.

Babiš kromě zdravotnictví se Zemanem mluvil i o problémech v dopravě, například o dostavbě dálnice D8, kterou ministr financí označil za "modelový příklad neschopnosti státu investovat". V souvislosti s D8 Babiš uvedl, že od Ředitelství silnic a dálnic očekává, že do prosince 2016 povede kompletní dálnice z Prahy až do německých Drážďan.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám