Hlavní obsah

Babiš se namlsal, ale nemá dost. Teď chce udeřit na kraje

Právo, Jan Rovenský

Ostatní strany a jejich šéfové kromě hnutí ANO si oddychli, že už mají letošní volby konečně za sebou a nějaký čas si budou lízat rány. Ale lídr ANO Andrej Babiš se už chystá, jak se hned po Novém roce vrhne na přípravu kampaně do krajských voleb v roce 2016.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Předseda hnutí ANO a ministr financí Andrej Babiš

Článek

Vítězství ve třinácti z 26 statutárních měst, z toho v devíti krajských metropolích, totiž hnutí ANO umožnilo zaseknout se drápkem v regionech, což pro něj za dva roky může být klíčové. Odborníci oslovení Právem se shodují, že úspěch v krajských volbách by pomohl babišovcům na politické scéně mnohem silněji zakořenit.

„Rozhodně chci uspět. Musím se ale na krajské volby lépe připravit než na komunální. Po Novém roce plánuji se začít poohlížet po kandidátech na hejtmany. Záleží mi na tom, aby byli dobří a abychom měli v dostatečném předstihu také program,“ řekl Právu Babiš.

Podle zdroje blízkého lídrovi ANO by Babiš chtěl za dva roky převálcovat kraje tak, jak se mu to v obecních volbách podařilo ve městech.

„Nechce se dostat do situace jako v pražských komunálkách, kdy se mu dlouho nedařilo najít lídra,“ uvedl zdroj. V Praze pak sehnal lídra (Adrianu Krnáčovou) až napotřetí.

Nová elita

Případný úspěch ANO v krajích by mohl předznamenat i sněmovní volby na podzim 2017 a také otřást mocenskou strukturou v koaliční sociální demokracii, jejíž hejtmani, kteří v minulosti mnohokrát oponovali stranickému vedení, mají značný vliv. A soc. dem. krajských vládců je nyní jedenáct ze čtrnácti.

Politologové se domnívají, že sílu sebrat ČSSD většinu v krajích Babiš má.

Na druhou stranu upozorňují, že dva roky v politice je dlouhá doba a že stát se může cokoli.

„ANO se podařilo uspět ve velkých městech a teď bude záležet na tom, jak po následující dva roky jeho představitelé obstojí. To je velká neznámá. S jeho politiky je totiž spojována řada očekávání. Když budou dobří, jak slibují, tak by to ANO mohlo pomoci,“ řekl Právu politolog Milan Znoj.

V případě, že chce ANO uspět, si podle něj musí vytvořit krajské struktury, jako mají tradiční strany. „Celostátní politiky pomáhali u moci udržovat jejich kolegové politici na střední a lokální úrovni,“ doplnil.

Rok 2016 s otazníkem

Politolog Jan Bureš se domnívá, že starostové a primátoři velkých měst pomohou vytvářet novou stranickou elitu. V krajských volbách bude pro ANO klíčové, zda splní to, co od hnutí lidé očekávají.

„Svoji popularitu ANO získává na vyvolávání velké naděje a nyní půjde o to, jestli tyto ambice a naděje dokáže naplnit,“ podotkl. Pokud ano, tak podle Bureše hnutí může uspět, protože při krajských volbách občané volí spíše podle stranického klíče.

Politolog Jiří Pehe se domnívá, že pokud vydrží síla babišovců, tak by ANO výsledky v komunálních volbách mohly pomoci. „Na druhou stranu je otázka, co bude v roce 2016 a jak velkým lákadlem pro voliče ANO bude. Nesmíme zapomínat, že v obecních volbách skončilo hnutí, pokud jde o počet mandátů, až na osmém místě,“ uvedl.

Reklama

Výběr článků

Načítám