Hlavní obsah

Babiš: S výsledkem můžeme být spokojeni, ČR si polepšila

Právo, Tomáš Reiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Premiér Andrej Babiš (ANO) je s výsledkem summitu EU o fondu obnovy i víceletém finančním rámci Unie do roku 2027 spokojen. Podle něj byla atmosféra méně vypjatá, než jak to líčila média. Zda ČR využije i možnost půjček, se teprve uvidí.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Andrej Babiš (ANO)

Článek

Očekával jste, že by summit nakonec mohl trvat pět dnů?

To se očekávat nedalo. Summit byl plánovaný na dva dny, do Bruselu jsme přijeli na pátek a sobotu. Nakonec nám ale trvalo pět dnů, než jsme našli shodu.

Jak jste spokojený s výsledkem?

Myslím, že s výsledkem může být Česká republika velmi spokojená. Ve srovnání s původním návrhem Evropské komise z letošního května získáme významně více peněz, mimo jiné 42 miliard korun na kohezní politiku. Navíc se nám jako jediné zemi podařilo prosadit navýšení možnosti převodů prostředků mezi fondy až do výše 25 procent, o což jsme dlouhodobě usilovali. Umožní nám to optimálně čerpat zejména na investice, které potřebujeme.

Kolik peněz a v jaké formě nakonec může Česká republika z mimořádného fondu čerpat? Využijeme je vůbec plně včetně nabízených půjček?

To zatím není možné přesně říct, protože alokace pro největší nástroj bude založena mimo jiné na skutečném propadu HDP způsobeném koronavirovou krizí, a to je hodnota, kterou zatím neznáme. Podle predikcí by se mohlo jednat o částku mezi 8 a 9 miliardami eur (až 238 mld. Kč) ve formě grantů.

Pokud jde o půjčky, česká ekonomika je v dobré kondici, odpovědně hospodaří a díky tomu si na trzích půjčujeme za velmi výhodných podmínek, dokonce i za negativní úrok. Nepotřebujeme nutně speciální nástroj.

Unijní summit se protáhl, Matovič si musel přeprat prádlo

Evropa

Dohoda nám ale dává možnost půjčit si více než 15 miliard eur (396 mld. Kč). Zda budeme půjčky v rámci fondu obnovy čerpat, bude záležet na podmínkách, za kterých by si půjčovala Evropská komise, a ty zatím neznáme.

Co bylo příčinou, že jednání trvala tak dlouho?

Debatu dlouho blokovala zejména otázka celkové výše grantů a také otázka správy klíčového nástroje plánu obnovy. Před začátkem jednání jsem se domníval, že celková výše fondu obnovy už byla dohodnuta a řešit budeme jen rozložení mezi granty a půjčky. Překvapilo mne ale, že to tak nebylo a jednalo se paralelně o obou otázkách, což je komplikované. Hlavní souboj byl přitom mezi tzv. šetrnou čtyřkou a jižními státy.

Jak vlastně taková jednání 27 vládních představitelů a tří unijních institucí probíhají? Jsou tam emoce a náhlé zvraty, anebo se to musí vysedět a v klidu, pomalu se posouvat vpřed?

Vždy se snažíme najít společnou řeč, kompromis, který by byl přijatelný pro všechny. To samozřejmě není u 27 členských států vůbec snadné, do jednání všichni vstupujeme se silnými mandáty a bojujeme za vlastní zájmy. Plenární jednání bývají proto často přerušována, aby byl prostor pro dílčí bilaterální konzultace.

Babiš: Summit byl úspěšný, Česko bude z fondu EU čerpat 960 miliard korun

Ekonomika

Jednání je navíc vždy složitější, když se protahuje dlouho do noci a trvá déle, než se očekávalo. V médiích tentokrát nebyla atmosféra vykreslena přesně. I přes občasné mírné napětí mezi šetrnou čtyřkou a jižními státy nebyla nijak nepřátelská. Oceňoval jsem, že se německá kancléřka Angela Merkelová s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem snažili přispět k nalezení kompromisu, a tím vlastně pomáhali předsedovi Evropské rady Charlesi Michelovi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám