Hlavní obsah

Babiš předpokládá prodloužení nouzového stavu o dalších 30 dní

Vláda podle premiéra Andreje Babiše (ANO) v pondělí požádá Sněmovnu o prodloužení nouzového stavu kvůli pokračující epidemii koronaviru. Prodloužit by se měl o dalších 30 dní, předpokládá ministerský předseda. Řekl to novinářům po jednání s prezidentem Milošem Zemanem v Lánech na Kladensku.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Andrej Babiš

Článek

„Máme teď nouzový stav do 22. (ledna), takže v pondělí vláda musí rozhodnout a požádat. Předpokládám, že to bude o 30 dnů,” uvedl Babiš. Nouzový stav v Česku trvá nepřetržitě od 5. října loňského roku. „Předpokládám, že tento stav ještě potrvá déle,” dodal premiér.

Mezi důvody pro prodloužení nouzového stavu patří podle Babiše vysoké počty nakažených koronavirem i vysoké počty hospitalizovaných s nemocí covid-19. Premiér zmínil i potvrzený výskyt britské mutace koronaviru na českém území. „Je to vir podstatně více nakažlivý,” podotkl předseda vlády.

Předložení návrhu na prodloužení nouzového stavu jako nezbytného opatření avizoval už po středečním jednání kabinetu ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Neuvedl ale, o kolik dní by chtěl nouzový stav prodloužit.

Babiš: Systém očkování funguje dobře, Dzurillu navrhnu na státní vyznamenání

Koronavirus

Kabinet loni 22. prosince ve Sněmovně uspěl s žádostí o dalších 30 dní nouzového stavu. Poslanci vyhověli vládě ANO a ČSSD poprvé během druhé vlny epidemie v plném rozsahu. V předchozích případech souhlasili s prodloužením jen s kratší dobou. Koncem října Sněmovna souhlasila s prodloužením o 17 dnů, ve druhé polovině listopadu o 22 dnů a poté o 11 dnů.

Propadák, hodnotí lidé první den registrace

Domácí

Nouzový stav umožňuje vládě ponechat v platnosti nejdůležitější opatření proti epidemii, například omezení volného pohybu a uzavření obchodů a provozoven služeb.

V Česku je podle informací ministerstva zdravotnictví zhruba 150 000 nakažených. V pátek přibylo 9230 nových případů, o třetinu méně než před týdnem. Podíl případů nákazy na počtu provedených testů se ale zvýšil ke 30 procentům. Počet hospitalizovaných klesl po čtyřech dnech pod 7000.

Reklama

Výběr článků

Načítám