Hlavní obsah

Babiš opozici ustoupil, zbývá jen odškodnění firem

Právo, dan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Opozice slaví úspěch. Premiér Andrej Babiš ve středu po večerním jednání přistoupil na většinu opozičních připomínek k pandemickému zákonu. Sporná zůstává pouze otázka odškodnění. Tu bude muset ještě ve čtvrtek ráno rozřešit narychlo svolaná schůzka vybraných ministrů s premiérem.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Andrej Babiš

Článek

Pokud se ministři s premiérem shodnou na tom, že v pandemickém zákonu, který by měl nahradit nouzový stav, bude řešeno i odškodňování firem, tak opozice bude pro zákon hlasovat.

„Zásadním problémem je už pouze odškodnění. To zůstalo k řešení a k tomu potřebujeme ještě analýzy,“ řekl po jednání Babiš. Dodal, že úředníci na ministerstvech dostali za úkol vypracovat stanovisko k opozičnímu návrhu a ráno se sejde část ministrů a rozhodne, jestli je paragraf, který zajistí firmám nárok na kompenzace za újmu, která jim během pandemie vznikne, pro vládu přijatelný.

Vláda schválila pandemický zákon

Domácí

Opoziční lídři odcházeli z jednání spokojení. „Toto je jediná věc, která je pro nás nepřekročitelná, a ne protože jsme si postavili hlavu, ale aby lidé, kterých se to dotýká, měli právní jistotu,“ řekl šéf ODS Petr Fiala. Dodal, že věří, že se s vládou nakonec dohodnou, aby mohla ve čtvrtek Sněmovna hlasovat.

Babiš před jednáním říkal, že s odškodňováním firem má vláda problémy. „Z hlediska rozpočtu si nemůžeme dovolit dávat bianco šek na náhradu ušlého zisku,“ uvedl Babiš.

Další nouzový stav nebude nutný, věří opozice. Otevřít chce obchody i služby

Domácí

Na to ale po jednání reagoval předseda lidovců Marian Jurečka, že bude na vládě, jak bude firmám ujmu kompenzovat. „Netýká se to zisku, ale újmy, které budou firmám způsobeny,“ řekl Jurečka.

Podle připravovaného pandemického zákona by vláda i bez nouzového stavu mohla zavírat obchody a služby, omezovat veřejnou dopravu a hromadné akce, rušit výuku na vysokých školách nebo zakazovat návštěvy v nemocnicích a sociálních zařízeních. Zákon by umožnil vládě i snadněji povolávat armádu na výpomoc do nemocnic.

Piráti a STAN navrhli do zákona zapracovat body týkající se větší parlamentní kontroly, odůvodňování přijatých opatření a jejich soudní přezkum. Což se jim povedlo. „Jsem po dnešku optimistou a doufám, že ve čtvrtek se povede ve Sněmovně pandemický zákon projednat,“ řekl šéf STAN Vít Rakušan.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám