Hlavní obsah

Babiš nemusí zaplatit 250 tisíc za střet zájmů. Středočeský kraj podruhé pokutu zrušil

Krajský úřad Středočeského kraje i podruhé vyhověl odvolání premiéra Andreje Babiše (ANO) ohledně rozhodnutí Městského úřadu Černošice ve věci přestupku podle zákona o střetu zájmů. Středočeský kraj tak zrušil pokutu 250 tisíc Kč, kterou Babišovi MÚ Černošice udělil. Informaci Novinkám potvrdil sám Babiš a jeho právník Václav Knotek.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Andrej Babiš

Článek

Babiš měl dvakrát platit pokutu 200 tisíc, obě rozhodnutí MÚ Černošice však Středočeský kraj v roce 2019 zrušil. Nyní zrušil i pokutu 250 tisíc korun z října.

„Důvodem pro vyhovění odvolání obviněného je existence tzv. překážky věci rozhodnuté, jelikož o totožném skutku již bylo v předchozí době pravomocně rozhodnuto Krajským úřadem Středočeského kraje (26. září 2019),” stojí na stránkách Středočeského kraje.

„Podle zákona nikdo nemůže být obviněn z přestupku za skutek, o němž již bylo v jiném řízení proti téže osobě pravomocně rozhodnuto,” doplnil krajský úřad s tím, že rozhodnutí nabylo doručením právní moci.

Babiš se odvolal proti pokutě od Černošic

Domácí

„Já jsem samozřejmě postupoval podle zákona, takže žádný střet zájmů nemám, protože tu firmu nevlastním. Celou dobu to byla jen účelová záležitost toho (černošického) úřadu,“ řekl v úterý Právu v reakci na zastavení kauzy končící premiér Babiš.

Babiš: Rozhodně jsem spokojen

„Rozhodně jsem spokojen, protože to je ta pravda,“ doplnil na adresu rozhodnutí středočeských krajských úředníků v jeho prospěch.

Na Babiše podala k černošickému úřadu hned dvakrát podnět pro možný střet zájmů česká pobočka protikorupční organizace Transparency International (TI), které premiér dlouhodobě nemůže přijít na jméno.

Babiš stáhl žalobu na Černošice, páteční soud nebude

Domácí

„Dobře víte, co jsem o Transparency říkal, že je to zkorumpovaná neziskovka, a to platí,“ podotkl v úterý Babiš s tím, že „je to všechno politika“. „To je ten polistopadový kartel,“ poznamenal na adresu TI šéf hnutí ANO.

Černošický úřad, který mu udělil pokutu hned třikrát, je podle Babiše „pod vlivem politiků ODS, STAN a celé té party tam“.

„Zase šlo o politické rozhodnutí. Už ten systém, že nějaký úřad rozhoduje o takovéto důležité věci, je nenormální,“ dodal premiér.

Knotek: Černošice vůbec neměly řízení zahajovat

V úterý odpoledne převzal přes datovou schránku pravomocné rozhodnutí středočeských krajských úředníků Babišův advokát Václav Knotek.

„Krajský úřad v podstatě potvrdil své stanovisko z roku 2019, kdy řízení zastavil poprvé. K tomu uvedl, že černošický úřad ve stejné věci vůbec neměl řízení znovu zahajovat, že se jedná o totožný skutek a že rozhodnutí z roku 2019 je pro Černošice a vlastně pro všechny závazné a pravomocné,“ řekl Právu Knotek.

Premiér Babiš dostal od Černošic pokutu čtvrt milionu

Domácí

Je podle svých slov rád, že se potvrdilo to, co s Babišem od počátku tvrdí. „A to je právě skutečnost, že černošický úřad neměl řízení vůbec zahajovat, a že se klient ničeho nedopustil,“ uvedl premiérův právník.

Dodal, že nyní už nikdo nemůže rozhodnutí úředníků ze Středočeského kraje zpochybnit z politických důvodů, jako tomu bylo poprvé předloni v říjnu, kdy byla hejtmankou Jaroslava Pokorná Jermanová z ANO.

Její nástupkyní je už ale v současnosti Petra Pecková, která byla zvolena jako nestraník za hnutí STAN.

Reklama

Výběr článků

Načítám