Hlavní obsah

Babiš navštívil zničené Hrušky

Jihomoravská obec Hrušky, kterou z velké části zdevastovala extrémní bouřka s tornádem, připomněla premiérovi Andreji Babišovi (ANO) vesnici Troubky, zničenou povodněmi v roce 1997. Babiš v pátek odpoledne spolu s ministryní financí Alenou Schillerovou (za ANO) obcí na Břeclavsku prošel.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Premiér Andrej Babiš v Moravské Nové Vsi na Břeclavsku

Článek

Podíval se i dovnitř zničených budov. Lidé jsou podle něj po čtvrteční přírodní pohromě stále v šoku.

Vládní politici prošli méně postiženým začátkem obce až k nejzasaženější části za kostelem, kam policisté dnes pouštěli obyvatelé domů až poté, co to povolil statik.

„Tam je to apokalypsa. Mluvili jsme s lidmi a vyslechli si jejich osudy, jsou zlomení. Je třeba jim dodávat naději. Prosí, aby přišla armáda, to jsme řekli, že ano. Potřebují také igelity na střechu, aby jim tam neteklo. Nejvíce se nás ptají, jaká bude forma pomoci,“ uvedla ministryně.

Hrušky z dronuVideo: čtenář novinek

Stát nabídne lidem na obnovu zničeného bydlení až pět milionů korun, z toho dva miliony jako dotaci a tři miliony jako zvýhodněný úvěr na 30 let. „Tohle je poměrně uklidňuje. V pondělí to půjde na vládu a pak sem přijde mobilní jednotka z ministerstva pro místní rozvoj, která lidem pomůže vyplnit žádosti,“ dodala Schillerová.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Premiér Andrej Babiš (vlevo) mluvil s obyvateli Moravské Nové Vsi

Premiér s ministryní ještě dnes pokračují do Moravské Nové Vsi, Mikulčic a Lužic, které rovněž zpustošila bouře. Babiš řekl, že si nepřeje, aby ho dále doprovázeli novináři. Prohlásil, že mu to není příjemné.

Moravská Nová Ves z dronuVideo: čtenář Novinek

Reklama

Výběr článků

Načítám