Hlavní obsah

Babiš navrhuje tři varianty maturit

• Aktualizováno

Premiér Andrej Babiš (ANO) v úterý navrhl tři varianty maturit. Jedna by podle něj mohla být klasická pro studenty mířící na VŠ, druhá lehčí pro studenty bez zájmu o VŠ a úřední pro ty, kteří by doložili, že měli problémy zúčastnit se on-line výuky.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Andrej Babiš

Článek

S nápadem, že by letos maturanti mohli takzvanou úřední maturitu získat, přišel premiér minulý týden.

Tři typy maturit jmenoval jako základ k debatě o podobě letošních maturitních zkoušek. O maturitách bude ve středu jednat s ministrem školství Robertem Plagou (za ANO), který s Babišovým návrhem na úřední maturity nesouhlasí.

Upřesněný návrh prezentoval Babiš v úterý ve videu, které umístil na Twitter.

Podle Babiše je epidemie koronaviru výjimečná situace a úřední maturita se známkami podle průměru za celé studium bude jednorázovou záležitostí. Úřední maturitu by si mohli studenti vybrat dobrovolně, uvedl premiér.

Byla by prý určená „pouze pro ty studenty, kteří doloží, že neměli možnost se plnohodnotně účastnit výuky na dálku“ a rozhodoval by o tom učitel nebo ředitel školy.

V jiném videu zveřejněném v úterý na Twitteru argumentoval více než 1500 e-maily od studentů, z nichž ještě více než polovinu nečetl. Někteří studenti podle něj v epidemii pomáhali v nemocnicích nebo domovech pro seniory a měl by se hledat způsob, jak jim ulehčit.

Podle Babiše maturity nejsou nutné, zaměstnavatelé je nevyžadují

Domácí

Plaga v pondělí oznámil, že ve spolupráci se zástupci škol dokončuje další úpravy maturitních zkoušek pro tento rok, které by měly zohlednit právě zejména situaci studentů pracujících kvůli epidemii v nemocnicích a sociálních službách. Maturitní zkouška je podle ministra školství nezbytným požadavkem pro výkon řady profesí a její plošné nahrazení úředním aktem na základě studijních výsledků by znamenalo bezdůvodnou devalvaci vzdělávání, oznámila ministrova mluvčí Aneta Lednová.

Proti úředním maturitám se postavil také Svaz průmyslu a dopravy ČR, Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů ČR a Česká konference rektorů.

Plaga odmítl Babišův plán na úřední maturity

Domácí

V dalším úterním videu Babiš poukázal na to, že na Slovensku loni střední školy dávaly maturitní známky podle průměru za dobu studia a ze 41 000 studentů jen 392 požádalo o ústní zkoušku. České vysoké školy přitom se slovenskou úřední maturitou přijaly víc než 3500 studentů.

„Já se jenom ptám. Když to našim vysokým školám, rektorům, nevadilo u Slováků, proč to vadí u našich českých studentů,” dodal. V Británii maturity loni i letos zrušili a známky určí učitel podle dané metodiky, argumentoval premiér v dalším videu. Není podle něj pravda, že by úřední maturita devalvovala vzdělání.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám