Hlavní obsah

Babiš nabízí občanům podobnou smlouvu jako Trump

Právo, Novinky, Naďa Adamičková, Marie Königová

Zatímco lídři většiny parlamentních stran rozeslali v uplynulých dnech mobilizační otevřené dopisy vlastním členům, v poštovních schránkách mnohých občanů se v obálkách objevil osobní dopis nazvaný Smlouva Andreje Babiše s občany České republiky. Dokument se dikcí i formou výrazně podobá dopisu, s nímž se na občany obracel před volbami americký prezident Donald Trump.

Článek

„Teď, nebo nikdy. Tohle je první a také poslední pokus. Žád­ný další nebude.“ Touto výzvou burcuje Andrej Babiš občany k účasti ve sněmovních volbách a k volbě ANO. Babiš nedávno Právu řekl, že chce být premiérem v příštích čtyřech letech a pak že odejde z politiky. [celá zpráva]

Voliči podle Babiše mohou v nejdůležitějších volbách v historii země rozhodnout o změně, „nebo vládě tradičních politiků na věčné časy“. Lídr ANO ve smlouvě píše, co bude a nebude dělat v případě, že jeho uskupení vyhraje volby. Opakuje v ní části volebního programu.

Babišova smlouva se té Trumpově až zarážejícím způsobem podobá. Používá podobné grafické rozvržení ohraničené rámečkem, v jehož spodní části je informace o internetovém kontaktu. Totožné je barevné provedení s konzervativně modrým hlavním titulkem a agresivně rudými mezititulky. Stejný je i rozsah dvou stran. Trump na rozdíl od Babiše nechává prostor pro voličův podpis na první straně, kam také nechal přidat svou fotografii.

Amerického prezidenta přitom jeho smlouva vehnala do pasti nesplněných slibů. Trump totiž ve smlouvě nasliboval celou řadu věcí, které se navíc zavázal splnit během prvních sto dní své vlády. Americká média po uplynutí této lhůty upozornila, že ze seznamu legislativních kroků nesplnil ani jeden. Například pokus o zrušení reformy zdravotního pojištění Baracka Obamy skončil debaklem, omezení migrace Trumpovi zablokovaly soudy. Bez výsledků zůstal i prezidentův slib „vyčistit žumpu” washingtonského establishmentu.

Zasadí se o nezávislost policie

Babiš, který v současnosti čelí trestnímu stíhání kvůli kauze Čapí hnízdo, například slibuje, že se zasadí o nezávislost policie a postaví se pokusům o „destrukci nezávislého státního zastupitelství a soud­nictví“. Chce také ztížit na nejvyšší míru život korupčníkům, zasadí se o pravidelný růst penzí a „základní důchod“ prý navýší jednorázově všem.

Dalším ze závazků je nepřijetí eura v následujícím volebním období, zastavení ilegální migrace, odmítnutí kvót nebo zvýšení výdajů na obranu. „Zavazuji se, že v žádném případě nezneužiji politickou funkci ve svůj prospěch. Jako doposud budu posílat veškeré příjmy z politiky na charitu,“ napsal Babiš do textu, pod který se podepsal.

Lídr ANO odmítl jako nesmysl podezření, že se chová autoritářsky, že má problém s demokracií a že je nebezpečím pro zemi.

Topolánek sliboval, důvěru nedostal

Obdobnou smlouvu s občany představil před volbami v roce 2006 tehdejší šéf ODS Mirek Topolánek. Zavázal se v ní např. snížit daně, korupci, usnadnit podnikání, snížit nezaměstnanost, zachovat bezplatné školství a zdravotnictví. Ve smlouvě šéf ODS také slíbil zabránit politicky motivovanému zneužívání policie nebo nástupu „rudé koalice“ soc. dem. a komunistů.

ODS v roce 2006 volby vyhrála, ale první Topolánkova vláda nedostala ve Sněmovně důvěru a fungovala jen čtyři měsíce. Jeho druhá vláda předčasně padla v březnu 2009 i vinou vlastních rebelů a v květnu se odporoučela zcela.

Topolánkově vládě se podařilo snížit daně z příjmů, důchody vzrostly o 1650 korun, nezaměst­nanost zůstala prakticky stejná a pohybovala se těsně pod osmi procenty. Na druhé straně jeho vláda zvýšila tzv. sníženou sazbu DPH z pěti na devět procent a zavedla regulační poplatky ve zdravotnictví, které vedly v krajských volbách k oranžové tsunami, kdy ČSSD ovládla regiony.

Anketa

Podepsali byste předvolební smlouvu s Andrejem Babišem?
Ano
28,9 %
Ne
71,1 %
Celkem hlasovalo 8000 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám