Hlavní obsah

Babiš na sněmu STAN: Hnutí ANO jsou vlastně taky starostové

Novinky, bja

Šéf hnutí ANO a ministr financí v sobotu jako host na sněmu Starostů a nezávislých (STAN) v proslovu pogratuloval ke spojení s lidovci popřál jim úspěch ve volbách. Starosty, kteří spravují obce, označil za „šéfy rodinné firmy”. Starostové jsou podle něj populárnější, než běžní politici. A hnutí ANO jsou taky starostové, dodal.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš s předsedou STAN Petrem Gazdíkem

Článek

Babiš ve své řeči ocenil, že jeho hnutí bylo na sněm pozváno. „Jsem rád, že tady můžu vystoupit, že naše hnutí není na černé listině vašeho hnutí,” řekl na úvod Babiš.

Ve svém projevu mluvil především o nutnosti finančně podpořit malé obce. Podivil se, že v některých oblastech vznikají nová satelitní městečka, která ale nemají občanskou vybavenost a chybí jim školy. Proto prý poslal miliardy korun na stavbu škol v příměstských oblastech. Koaliční vláda podle něj dělá vše pro to, aby vybrala více peněz, nyní je tedy podle Babiše potřeba, aby se tyto peníze dostaly i do menších obcí.

Dodal, že jeho hnutí jsou taky starostové, je v něm prý 64 starostů. „Pro mě starosta, který spravuje obec, je takový šéf rodinné firmy,” řekl Babiš s tím, že primátoři a starostové jsou zpravidla oblíbenější, než běžní politici.

Bělobrádek mluvil o nutnosti spolupráce

Předseda STAN Petr Gazdík promluvil o nutnosti měnit Česko zespodu. Důležitá je také podle něj spolupráce s lidovci. „Chceme prospět této zemi a chceme prosazovat témata, která se nám nyní nedaří prosazovat z opozice,” zmínil Gazdík.

Na sněmu vystoupil i předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. „Jsem tu poprvé jako předseda strany, se kterou na 99,99 procent vytvoříme koalici pro volby,” zahájil své vystoupení Bělobrádek.

Ve svém projevu mluvil o nutnosti pevné spolupráce. Důležitá je podle něj jednota. Cílem by pro koalici neměl být zisk deseti procent hlasů, ale řešení problémů, které má české obyvatelstvo.

Ženíšek varoval před spoluprací s hrozbou

První místopředseda lidovců Marian Jurečka zase uvedl, že je nutné dělat slušnou politiku. Politici by se tedy měli umět omluvit, když udělají chybu, a ne se urazit.

Na sněmu promluvil i první místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek. Ten STAN varoval, že když vyvstane nějaká hrozba, tak by se s ní mělo bojovat a nikoli spolupracovat. Ženíšek zmínil i konec spolupráce TOP 09 se STAN. Dodal, ale že bude rád, když se v budoucnu obnoví.

Devátý celourepublikový sněm hnutí Starostové a nezávislý se koná v přažském hotelu STEP.

Reklama

Výběr článků

Načítám