Hlavní obsah

Babiš na odchodu představil rozpočet. V době růstu zadluží stát o dalších 50 miliard

Novinky, ČTK, bja, zpe
Aktualizováno

Státní rozpočet pro rok 2018 by měl mít deficit ve výši 50 miliard korun, uvedl v pondělí na tiskové konferenci šéf státní kasy Andrej Babiš (ANO). Vychází to podle něj z dohody koalice. Česká ekonomika přitom slušně roste a na rok 2018 je předpokládaný růst 2,5 procenta.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr financí Andrej Babiš (ANO)

Článek

Babiš oznámil, že rozpočet počítá s navýšením starobních důchodů průměrně o pět set korun, což přijde státní kasu na 21,6 miliardy korun. Vzrostou také mzdy pracovníkům ve státní sféře – výdaje na jejich platy budou o 21,8 miliardy korun vyšší než letos.

Kromě toho návrh rozpočtu také předpokládá zvýšení výdajů na obranu o 5,4 miliardy korun na 57,9 miliardy korun. Výdaje na obranu by tak měly vzrůst na 1,13 procenta HDP v roce 2018.

„Myslím, že návrh je dobrý a řeší důležité věci, ale kolegové o tom určitě budou jednat a budou to řešit celé léto,” okomentoval návrh rozpočtu Babiš. Příjmy mají činit 1,292 biliónu korun a výdaje 1,342 biliónu korun.

Schodek hájil na tiskové konferenci po jednání vlády premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). „Dohodli jsme se, že budeme deficit postupně snižovat. Pokud chceme zajistit fungování státu, nemůžeme si z roku na rok dovolit snížit deficit o 50 miliard. Kdybychom dělali šokové terapie, tak by to mohlo ekonomiku poškodit,” uvedl.

„Když vám zatéká do domu, tak to budete pořád malovat, nebo spravíte střechu,“ glosoval vicepremiér a šéf lidovců Pavel Bělobrádek.

Babiš o svém nástupci: Je daleko tvrdší než já

Babiš přiznal, že při přípravě rozpočtu řešil úskalí v podobě peněz z čerpání evropských fondů. „Pokud resorty avizují nějaké čerpání a jejich odhady nefungují, tak není možné rozpočtovat. Já bych rád rozpočtoval nižší deficit, ale když navrhujeme minus 50 miliard a resorty jsou teď na minus 100 miliard korun, tak je to maximum možného,” upřesnil.

Na tiskové konferenci také upozornil, že je to zřejmě jeho poslední vystoupení v roli ministra financí. Premiér Bohuslav Sobotka podal na počátku května nárh na jeho odvolání. Jeho nástupcem by měl být poslanec a šéf hospodářského výboru Ivan Pilný (ANO). Od něho si Babiš slibuje, že bude ostřejší při vyjednávání. „Jak ho znám, tak je daleko tvrdší než já,” dodal.

Peníze na sliby vlády budou

Pět miliard se podle Babiše podařilo ministerstvu financí získat z úspor na obsluze státního dluhu. Tyto peníze se mají použít na vládou schválené zvýšení tarifů příslušníků bezpečnostních sborů, zaměstnanců v kultuře, zdravotnictví, sociálních službách a nepedagogických pracovníků ve školství o deset procent.

Dojde také k navýšení ostatních tarifů o deset procent od 1. listopadu a k navýšení zvláštního příplatku pro zdravotní sestry ve směnném provozu s rozpočtovaným nákladem 600 miliónů korun.

Opozice rozpočet kritizuje 

Návrh rozpočtu již kritizovala opoziční ODS. Navrhovaný deficit 50 miliard korun je podle strany v době hospodářského růstu nepřijatelný. Předseda opoziční TOP 09 Miroslav Kalousek dříve uvedl, že Babiš lže, když tvrdí, že předložil návrh rozpočtu na rok 2018. Ze zákona podle něj vyplývá, že Babiš přijde pouze s limity pro jednotlivé kapitoly, což je spíše pracovní návrh k diskusi.

Rozpočet na letošní rok počítá se schodkem 60 miliard korun. Celkové příjmy představují 1,249 biliónu korun a výdaje 1309 biliónů korun. Loňský rozpočet počítal s deficitem 70 miliard korun, nakonec skončil v přebytku 61,8 miliardy korun.

Anketa

Souhlasíte s rozpočtem se schodkem 50 miliard?
Ano
30,5 %
Ne
69,5 %
Celkem hlasovalo 7961 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám