Hlavní obsah

Vláda zatím nemá podporu pro prodloužení nouzového stavu o měsíc, řekl Babiš

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman přijal ve středu večer na zámku v Lánech premiéra Andreje Babiše (ANO). Šlo o další ze série nepravidelných setkání, která probíhají jednou za několik týdnů. Babiš po jednání řekl, že řeč byla hlavně o prodloužení nouzového stavu, pro nějž zatím nemá vláda podporu.

TK po jednání Andreje Babiše s prezidentem Milošem ZemanemVideo: ČTK

 
Článek

Sněmovna bude o prodloužení jednat ve čtvrtek dopoledne. Vláda chce nouzový stav, který vyprší v pátek, na dalších 30 dnů. Premiér připomněl, že opatření proti šíření koronaviru, která nyní platí, jsou možná jen za nouzového stavu.

Babiš počítá i s tím, že nouzový stav bude prodloužen na kratší dobu než jeden měsíc. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) se prý bude snažit Sněmovnu přesvědčit. I minule žádala vláda o prodloužení o 30 dní, Sněmovna nakonec schválila 17 dní.

Foto: Jiří Ovčáček/Twitter

Andrej Babiš a Miloš Zeman při schůzce v Lánech

Pro Zemana podle Babiše ale nebylo prodloužení stavu nijak zásadní téma.

Řeč prý byla i o daňovém balíčku, o němž má Sněmovna jednat ve čtvrtek odpoledne.

Jsem vykolejený, když musím schvalovat výrazný deficit, řekl Zeman

Domácí

Do změn nechce vstupovat

Babiš také komentoval návrh ministra průmyslu Karla Havlíčka zrušit zákaz prodeje v neděli a také povolit více lidí v obchodech, než je nynější jedna osoba na 15 metrů čtverečních. Babiš řekl, že to posoudí kabinet a záleží na názoru ministra Blatného.

„Já k tomu neumím víc říct. Po těch zkušenostech z léta, kdy jsem vyjádřil překvapení nad opatřením, které nemělo logiku, do toho nechci nějakým způsobem vstupovat,“ řekl premiér ČR.

Zase bude všechno jinak: Havlíček chce obchody i v neděli a více zákazníků uvnitř

Domácí

Materiál na Koudelku

Zeman ve středu oznámil, že předal Babišovi materiál, který kritizuje šéfa Bezpečnostní informační služby (BIS) Romana Koudelku. Toho Zeman odmítl opakovaně na návrh vlády povýšit a netají se tím, že má zájem, aby v dalším funkčním období v čele rozvědky nepokračoval.

Podle Babiše nebyla na jednání o Koudelkovi řeč, premiér ale řekl, že se s materiálem už seznámil.

Zeman předal Babišovi materiál na Koudelku

Domácí

BIS mimo jiné dlouhodobě upozorňuje na aktivity Ruska a Číny jdoucí proti zájmům České republiky. Prezident v minulosti rozvědku označil za „čučkaře”.

Už měla být dole, ale není. Zeman stále nosí pooperační ortézu

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám