Hlavní obsah

Babiš jedná s Němci o lůžkách pro Karlovarsko, tvrdí hejtmani

Právo, rsk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Pokud by počet nemocných s covidem začal být pro lékaře v nemocnicích neúnosný, mohly by s léčbou českých pacientů pomoci nemocnice v sousedních státech, například v Německu. Na pondělní schůzce s hejtmany to prohlásil premiér Andrej Babiš (ANO).

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Pacient s koronavirem na jednotce intenzivní péče Kliniky infekčních, parazitárních a tropických nemocí v pražské Nemocnici Na Bulovce.

Článek

„Pan premiér nám říkal, že jedná se zahraničními partnery, respektive se sousedními státy o případné výpomoci, kdyby se v nemocnicích nedostávala lůžka,“ potvrdil Právu olomoucký hejtman Ladislav Okleštěk (ANO) s tím, že jeho regionu se situace momentálně netýká.

Podle moravskoslezského hejtmana Ivo Vondráka (ANO) byla hlavně řeč o Karlovarském kraji a o spolupráci s Německem.

Pendleři čekali na bezplatné testování na covid na bavorském přechodu i přes hodinu

Domácí

„Premiér říkal, že o tom vláda vyjednává. Například u nás s Polskem funguje spolupráce se záchrankami, ale jinak si nemyslím, že by nám země mohla pomoci, protože tamní zdravotnictví praská ve švech a situace je horší než u nás,“ uvedl Vondrák.

Odpoledne informaci potvrdil i premiér Babiš. „Jednal jsem s polským, maďarským a saským premiérem o tom, že v případě, že by to situace v Česku vyžadovala, jestli by měli pro naše pacienty případně nějakou kapacitu ve svých nemocnicích. Bylo mi oznámeno, že nějakou kapacitu mít budou, ale kolik by to konkrétně bylo lůžek, teď říkat nechci. Spíše chci doufat, že jejich pomoc potřebovat nebudeme a že to zvládneme vlastními silami,“ řekl Právu Babiš.

Reklama

Výběr článků

Načítám