Hlavní obsah

Babiš jede za Zemanem poradit se o rozpočtu

Lány

S návrhem státního rozpočtu na příští rok pojede v sobotu ministr financí Andrej Babiš (ANO) na poradu za prezidentem Milošem Zemanem. Představí mu ho při schůzce prezidentova poradního týmu na zámku v Lánech.

Foto: Petr Horník, Právo

Prezident Miloš Zeman a ministr financí Andrej Babiš

Článek

Lze předpokládat, že Zeman bude během schůzky Babiše přesvědčovat, aby ze státní kasy přidal více peněz na investiční akce. Babiš však říká, že chce výdaje státu omezovat.

Setkání by mělo začít kolem desáté hodiny dopoledne, politici se v Lánech zdrží přes oběd.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Je nepsaným pravidlem, že zákon o státním rozpočtu, pokud je schválen, prezident nevetuje, přestože ústavněprávní možnost k tomu má, nicméně hrozilo by rozpočtové provizorium. Zeman se však se svým volnějším přístupem k nepsaným ústavním pravidlům netají. K neschválení rozpočtu došlo v ČR v roce 1998, když byl premiérem právě Zeman.

Státní rozpočet projednala vláda na konci června, podle předběžných parametrů bude příští rok deficit činit 70 miliard korun. Ministerstva nyní požadují celkem zhruba o 57 miliard korun víc než loni. Podle návrhu ministerstva financí by ale výdaje měly příští rok klesnout polovině úřadů, řada ministrů ovšem s návrhy výdajů nesouhlasí. O konečné podobě pro jednotlivé kapitoly a ministerstva se zpravidla jedná v průběhu léta. Vláda pak musí rozpočet schválit a předložit Poslanecké sněmovně do konce září.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám