Hlavní obsah

Babiš je ve střetu zájmů, myslí si většina lidí

• Aktualizováno
Novinky,

Ministr financí Andrej Babiš je podle 52 procent respondentů průzkumu TNS Aisa ve střetu zájmů a měl by se jedné ze svých funkcí zbavit. Uvedla to v neděli Česká televize s tím, že tento názor sdílí i 29 procent voličů ANO. Jen 39 procent oslovených si myslelo, že Babiš ve střetu zájmů není. Babiš ČTK sdělil, že o jeho střetu zájmů každý ví a jeho firmy toho nezneužívají.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Andrej Babiš

Článek

Střet zájmů u šéfa hnutí ANO Babiše, který je ministrem financí a zároveň vlastní holding Agrofert, vidí nejčastěji voliči pravicových stran ODS a TOP 09 a částečně také ČSSD.

Většina obyvatel se domnívá, že politici nedodržují článek ústavy 70 o střetu zájmů. "Pouhá čtyři procenta voličů a občanů České republiky se domnívá, že tento článek je dodržován, že tedy nedochází k žádnému střetu zájmů," řekla ČT socioložka TNS Aisa Kateřina Osičková.

"Každý ví, že mám střet zájmů, ale já jej nezneužívám a moje firmy nezískaly žádný nový obchod díky tomu, že jsem v politice," napsal Babiš ČTK. Autoři průzkumu se měli podle něj ptát, jestli když svou firmu odmítá prodat, má zůstat v politice, nebo ne.

Střet zájmů v působení členů kabinetu spatřovaly dvě pětiny lidí a čtvrtina dotázaných o tom byla přesvědčena silně. I když se zbytek nepřiklonil jednoznačně k některému z těchto dvou názorů, většina zbytku byla přesvědčena, že se spíše tento článek nedodržuje.

Senátorka za Stranu zelených Eliška Wagnerová v této souvislosti uvedla názor předsedy Ústavního soudu Pavla Rychetského, že neslučitelnost funkce a dalších činností by měla být zakotvena v ústavě. Mělo by se zpřesnit, co to znamená být ve střetu zájmů.

„Není v orgánech společnosti, jen ji vlastní, ale provádí akvizice nového majetku a to je za hranou. Měl by tu být systém jako v Americe, kde je v politice řada bohatých lidí, ale vedení (podniku) je svěřeno trustee týmu (správcům), který to vede. A nové akvizice jsou nemyslitelné,“ uvedla Wagnerová.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán

Naopak ministr spravedlnosti Robert Pelikán (za ANO) se ale nedomnívá, že by Babiš byl ve střetu zájmu: „Je to následek mediální masáže, ke které tu už dochází.“ Podle něj nejde o střet zájmů, když je jeho vlastní zájem v souladu se zájmem obecným. A u partikulárních zájmů, které mohou být v rozporu se zájmem obecným, se podle Pelikána zdržel hlasování.

Na údajný Babišův střet zájmů nyní podle ČTK poukazuje opozice v souvislosti se schvalováním novely zákona o spotřebních daních. Vláda do Sněmovny předložila novelu, která prodlužuje podporu biopaliv a současně zavádí jejich částečné zdanění. Babišův Agrofert přitom patří mezi největší tuzemské dodavatele biopaliv. Kritici mu vyčítají, že takto pomůže Agrofertu k vyšším prodejům. Babiš to odmítá.

Anketa

Je Andrej Babiš ve střetu zájmů?
Ano
70 %
Ne
30 %
Celkem hlasovalo 10052 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám