Hlavní obsah

Babiš do karantény nemusí. Od Rážové byl včera daleko a měl respirátor

Novinky, ČTK, Jan Menšík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Pražští hygienici mají od středečního rána plné ruce práce s obvoláváním a trasováním kontaktů pozitivně testované hlavní hygieničky Jarmily Rážové. Do kontaktu s ní přišli v posledních dnech jak členové vlády včetně premiéra Andreje Babiše či ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO), tak novináři na úterní snídani.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Premiér Andrej Babiš (ANO) s respirátorem. Archivní foto z vítání roušek z Číny na pražském letišti.

Článek

Vojtěch míří na testy, Babiš do karantény nemusí. S Rážovou se premiér v úterý sešel na zhruba dvouhodinovém jednání. Byli tam i někteří další zaměstnanci Úřadu vlády. Nikdo z nich po vyhodnocení kontaktu pražskými hygieniky do karantény nastoupit nemusí, protože seděli od Rážové dostatečně daleko a premiér měl na sobě po celou dobu respirátor.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Hlavní hygienička ČR Jarmila Rážová

„Já nosím téměř všude respirátor FFP2, v místnosti bylo větráno, byly tam vysoké stropy,” uvedl premiér s tím, že rozestupy mezi stoly byly až čtyřmetrové. „Na základě toho paní Jágrová říká, že nemusíme do karantény jít, nemáme žádné rozhodnutí hygieny, že bychom se měli omezovat,” dodal.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) po zveřejnění informací, že jeho blízké spolupracovnici, hlavní české hygieničce Jarmile Rážové byla ve středu ráno potvrzena nákaza covidem, zamířil společně s dalšími lidmi z ministerstva na testy.

Hlavní hygienička Rážová má covid-19

Domácí

„Ministr zdravotnictví nastoupí do domácí karantény,” uvedla pro ČTK mluvčí resortu Gabriela Štěpanyová. Testy by podle ní měli podstoupit také lidé, kteří s Rážovou strávili více než 15 minut.

Vojtěch ve středu kvůli tomu zrušil také svůj program v Karlovarském kraji. Měl navštívit nemocnice v Chebu a Sokolově. Do Chebu sice dorazil, krátce po zahájení návštěvy se ale omluvil a z preventivních důvodů návštěvu ukončil a vrátil se do Prahy.

Ministerstvo přijímá opatření. V budově je povinné nošení roušek. Část zaměstnanců bude z preventivních důvodů pracovat z domova, upřesnila mluvčí.

Do preventivní karantény zamíří také vládní zmocněnec pro digitalizaci Vladimír Dzurilla, jehož úřad zajišťuje chytrou karanténu po technické stránce. Ten se taktéž v úterý zúčastnil snídaně s novináři a poté byl s Rážovou na jednání u premiéra.

„Dokud nebudu mít výsledky testů, tak preventivně jdu do karantény a nebudu nikde pendlovat. Byl jsem s ní pak ještě na jednání u pana premiéra,“ sdělil Novinkám Dzurilla.

Reklama

Související články

Ministr Havlíček je v karanténě

Ministr průmyslu a obchodu a rovněž šéf resortu dopravy Karel Havlíček je v karanténě kvůli tomu, že na ministerstvu průmyslu se minulý týden krátce objevil...

Hlavní hygienička Rážová má covid-19

Hlavní hygienička Jarmila Rážová měla pozitivní test na covid-19. Ve středu to potvrdil mluvčí pražské hygienické stanice. Podle mluvčí ministerstva...

Výběr článků

Načítám