Hlavní obsah

Babiš chce třetí sazbu DPH

Novinky, Václav Lang

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Ministr financí Andrej Babiš ve středu představil plán, který by měl zefektivnit výběr daní. Navrhuje například zavést třetí sazbu daně z přidané hodnoty (DPH), zřízení centrálního registru bankovních účtů nebo zavedení elektronické evidence tržeb.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr financí Andrej Babiš (ANO)

Článek

Babiš v současnosti nesouhlasí se zavedením jednotné sazby DPH na 17,5 procenta. Je pro zavedení třetí sazby, která by se vztahovala na léky a knihy. Původně se mělo jednat také o nenahraditelnou dětskou výživu, o té ale musí ještě proběhnout debata v rámci koalice.

Výše sazby není jasná

Zatím není jasné, jak vysoká by zamýšlená třetí sazba DPH měla být. Náměstkyně ministra Simona Hornochová uvedla, že se uvažovalo o pěti nebo deseti procentech. Podle rámcové analýzy by v případě pětiprocentní sazby činil dopad do státního rozpočtu zhruba osm miliard korun.

Připustila, že by zavedení třetí sazby mohlo zvýšit riziko daňových úniků, resort se ale bude snažit návrh koncipovat tak, aby bylo co nejnižší. „Samozřejmě každá výjimka, každé specifikum, které se zanese do daňových předpisů, vede k tomu, že se bude zneužívat. Ale myslím si, že rozsah by neměl být tak velký,“ uvedla.

I proto se ale rozhodli nenahraditelnou dětskou výživu zatím do třetí sazby nezahrnout, neboť není jasné, jaké položky tento termín přesně obsahuje. Není jisté ani to, zda do snížené sazby budou spadat i dětské pleny, o kterých hovoří koaliční smlouva.

Ministerstvo navrhuje také opětovně zavést slevu pro pracující důchodce nebo slevu na dani na druhé a další dítě. Ta by zatím mohla činit sto korun a postupně by se navyšovala. Stokoruna měsíčně by podle Hornochové zatížila rozpočet zhruba miliardou ročně.

Opatření proti daňovým únikům

Babiš uvedl, že kvůli daňovým únikům na spotřební dani a karuselovým obchodům přichází stát ročně až o 100 miliard korun. Organizované skupiny se podle něj „přímo obsluhují v naší kase“. Chce proto zavést centrální registr účtů, v němž by se shromažďovaly informace o majitelích a disponentech účtů. Chce se o tom bavit s guvernérem České národní banky.

Proti daňovým únikům chce ministerstvo navrhnout také vyšší zdanění hazardu, zdanění zahraničních provozovatelů a obecně loterií provozovaných prostřednictvím internetu, zavést se má také elektronická evidence tržeb, která snižuje riziku manipulace s účetními údaji. Resort plánuje také více spolupracovat s policií a analytiky.

Naopak ministerstvo odmítá v současné době zavádět institut jednotného inkasního místa. Zákon, který jej implementuje, je podle resortu neprůhledný, navíc by podle Hornochové ještě víc znepřehlednil systém placení daní. „Kdybychom do toho ještě přišli s takto výraznou změnou v placení daní, tak si myslíme, že by ten systém už nemusel vůbec fungovat,“ uvedla.

„Pokud perspektivně přesvědčíme všechny potenciální plátce, že nahoře se neplýtvá, nekrade, možná se někdy dožijeme toho, že budeme pyšní, že platíme daně a že to v každodenním životě někde uvidíme,“ podotkl ministr.

Babiš chce nyní své návrhy projednat s koaličními partnery. Zatím zřídil neformální pracovní skupiny, které mají přispět k naplnění cílů v daňové oblasti.

Bělobrádek souhlasí se sazbou 10 procent

Premiér Bohuslav Sobotka preferuje třetí sazbu daně ve výši pěti procent, naproti tomu šéf lidovců Pavel Bělobrádek je pro desetiprocentní sazbu. „Domnívám se, že rozdíl deseti procentních bodů mezi dvěma sazbami má svoji logiku, takže by pomohlo celému systému, kdyby snížení bylo alespoň na deset procent,“ řekl Bělobrádek novinářům. Podle něj je ale třeba si ještě počkat na vyjádření ministra zdravotnictví a na jeho propočet, jaký efekt by třetí sazba přinesla. Varoval také před příliš nízkou cenou léků, která by se mohla projevit ve vývozu léků do zahraničí.

Slevu na dítě Bělobrádek uvítal, neboť to byla jedna z priorit lidovců před volbami. Raději by, kdyby příspěvek byl vyšší než plánovaná stokoruna, i to ale může podle něj stačit. „Dostatečné to není, ale narážíme na to, co je možné. Politika je uměním možného. Budeme se samozřejmě snažit, aby slevy byly daleko větší, protože je to nástroj, který nikoho neuplácí za to, že má děti. Ale ti, kteří děti mají a chodí do práce, by za to neměli být trestáni,“ uvedl.

Poukázal také na to, že pokud peníze zůstanou v rodině, okamžitě budou použity na spotřeby rodiny, což se odrazí ve spotřební dani a potenciálně i v zaměstnanosti.

Babišovi také vysvětlil nejasný termín „nenahraditelná dětská výživa“. Jedná se podle něj o sunar, připustil však, že pod tuto položku možná během jednání přibydou také další položky, například přesnídávky.

Kalousek protestuje

Proti Babišovým návrhům se naopak vyslovil exministr financí Miroslav Kalousek. „Daňoví poplatníci mají již více než rok k dispozici platnou daňovou legislativu, která má vstoupit v účinnost k 1. 1. 2015. Vláda ODS a TOP 09 tak chtěla vyhovět přání zejména podnikatelské veřejnosti mít dostatečně dlouhou legisvakanci (doba mezi okamžikem platnosti a účinnosti právní normy - pozn. red.), tedy časový prostor pro přípravu na změnu. Nyní je daňový poplatník konfrontován s informací, že téměř vše, co je platnou součástí právního řádu zřejmě neplatí a celkově budou změny znamenat vyšší daňovou i administrativní zátěž,“ prohlásil.

Návrhy podle něj povedou k výraznému zvýšení daňové zátěže oproti současnému stavu. Zavedení třetí sazby podle něj zvýší administrativní náklady na správu daně a otevře prostor k vyšším daňovým únikům.

Fiala pochválil slevy pro důchodce

Podobně se vyjádřil také předseda ODS Petr Fiala. „Přichází to, čeho jsme se všichni obávali a co jsme mohli očekávat od levicové vlády, to znamená změny, které znejišťují občany, jdou proti zájmům aktivních občanů a které navíc mají v úmyslu zvýšit nepřiměřeným způsobem kontrolu, a to tak, že to postihne 99 procent nevinných lidí - mám na mysli třeba registr bankovních účtů,“ prohlásil.

Navržené změny podle něj nepomohou ekonomice a vnesou do stávajícího systému chaos. Není si také jist, zda zmíněná opatření povedou skutečně k zefektivnění výběru daní. „Třeba zavedení třetí sazby DPH je věc, kterou bych spíš považoval za problematickou i z hlediska zlepšení výběru daní,“ uvedl.

Vadí mu také snížení paušálů pro živnostníky, naopak pochválil návrh na zavedení daňových úlev pro pracující důchodce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám