Hlavní obsah

Babiš chce kvůli prevenci strašit lidi rakovinou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Premiér Andrej Babiš (ANO) tvrdí, že je třeba lidi „trochu vystrašit“, aby byli zodpovědní a nezanedbávali prevenci rakoviny. Na páteční tiskové konferenci České onkologické společnosti České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně připomněl, že rakovině podlehne za 4,5 dne tolik lidí, kolik jich od počátku epidemie zemřelo v ČR v souvislosti s koronavirem.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Premiér Andrej Babiš (ANO).

Článek

„Musíme – nechci říkat vystrašit – ale trochu vystrašit naše lidi, jak nás vystrašil ten vir. Ale je třeba je edukovat, aby lidi mysleli na prevenci. Jsme přesvědčeni, že zachráníme tisíce životů, jako jsme zachránili od koronaviru,“ uvedl premiér, který před pár dny absolvoval vyšetření v Masarykově onkologickém ústavu.

Každý den podle něj zemře v ČR na rakovinu 72 lidí. Počet úmrtí lidí s koronavirem tak převýší za 4,5 dne. V Česku zemřelo s nemocí covid-19 dosud 326 lidí.

Choďte znovu na vyšetření, apelují lékaři. A varují před podzimní vlnou rakoviny

Domácí

„Ročně je diagnostikováno 85 000 nových případů (onkologických onemocnění), zemře 26 000 až 27 000 lidí. Zkušenosti se zhoubným nádorem má 570 000 lidí,“ dodal. Podle něj je třeba vyhlásit národní program boje proti rakovině a budovat centra prevence v každém kraji, ideálně oddělená od míst, kde se lidé přímo léčí.

Zásadní je podle odborníků podporovat účast lidí v takzvaném screeningu, tedy pravidelných vyšetřeních rizikových skupin, aby se nádory zachytily ještě ve stadiích, která je možné lépe vyléčit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám