Hlavní obsah

Babiš chce jednat se Senátem o úpravě daňového balíčku

– Praha
Novinky,

Premiér Andrej Babiš (ANO) chce jednat s předsedou Senátu Milošem Vystrčilem (ODS), aby horní komora vypustila z daňového balíčku růst slevy na poplatníka. Vystrčilovi kvůli tomu napsal dopis, uvedl v nedělním videu na Facebooku. Stejné přání už v sobotu vyjádřila i ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Předseda vlády Andrej Babiš

Článek

Návrh pirátského poslance Mikuláše Ferjenčíka, podle kterého se zvýší základní daňová sleva na poplatníka z 24 840 korun na průměrnou výši hrubé mzdy za předminulý rok, schválili tento týden poslanci ODS, Pirátů, SPD, ČSSD, lidovců a TOP 09.

Podle Pirátů měl být pouze alternativou Babišova návrhu na zrušení superhrubé mzdy a sazbu daně z příjmu ve výši 15 procent, který byl schválen především díky ANO, ODS a SPD, zatímco vládní ČSSD byla proti.

Hamáček pokládá snížení daní za nezodpovědnou sekeru, Piráti za šílenost

Domácí

Vystrčil o víkendu na Twitteru uvedl, že záleží na Babišovi a Schillerové, zda se mu kvůli daňovému balíčku v Senátu ozvou. Babiš v neděli řekl, že na výzvu zareagoval. „Půjdeme jednat, budeme přesvědčovat Senát a hlavně ODS,” prohlásil. ODS má společně s TOP 09 v horní komoře nejsilnější klub, který čítá 27 senátorů.

Daňový balíček podle Vystrčila nebude mít v Senátu „na růžích ustláno”. Senátorský klub STAN, který je s 24 členy druhý nejsilnější, v neděli na Facebooku napsal, že schválení balíčku považuje za nezodpovědný krok: „Hnutí ANO společně s podporou SPD a ODS vede zemi v příštím roce k deficitu téměř 500 miliard korun.” Klubu vadí omezení příjmů obcí a krajů. V Senátu chce udělat vše proti „projídání budoucnosti”.

Se všemi senátorskými kluby je připravena jednat i vládní ČSSD. „Rád představím náš koncept zrušení superhrubé mzdy a nárůstu slevy na poplatníka bez devastujících dopadů na státní, krajské a obecní rozpočty,” uvedl na Twitteru šéf ČSSD Jan Hamáček. Rozhodnutí ANO, ODS a SPD je podle něj potřeba napravit.

Pirátský návrh podle Babiše prohlubuje rozpočtový deficit o 35 miliard a „nepodléhá testu sociální potřebnosti”, zato snížení daně z příjmu pomůže zaměstnancům, živnostníkům i firmám. Koaliční ČSSD, která neúspěšně prosazovala sazbu 19 procent, naopak tvrdí, že Babišův návrh pomáhá hlavně lidem s vysokými příjmy a způsobuje rozvrat veřejných financí v Česku. Babiš to odmítl. „Neříkejte, že máme rozvrácené finance. Máme nejlepší finance v Evropě, veřejné rozpočty ještě lepši,” uvedl.

Schillerová chce změny v daňovém balíčku

Domácí

Premiér odmítl i výtky krajů, které kvůli výpadku v rozpočtu přijdou o příjmy. Kabinet je podle něj připravený na seriózní debatu s hejtmany, která bude o konkrétních číslech, ne o politice. Minulá a současná vláda příjmy krajů a obcí výrazně zvýšila, dodal Babiš.

Reklama

Výběr článků

Načítám