Hlavní obsah

Babiš: Český lék proti covidu-19 je ve finále schvalování SÚKL

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve finále schvalování je u Státního úřadu pro kontrolu léčiv (SÚKL) český lék proti covidu, bez větších podrobností to ve čtvrtek ráno před odletem do Izraele uvedl premiér Andrej Babiš (ANO).

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Babiš uvedl, že česká delegace bude jednat s izraelskými vědci, kteří vyvinuli lék proti covidu-19 podávaný inhalací.

„V delegaci je se mnou profesorka Vašáková (Martina Vašáková, přednostka Pneumologické kliniky 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Thomayerovy nemocnice - pozn. red.), která spolu s dalšími týmy našich vědců vyvinula podobný lék, který je ve finále schvalování u SÚKL, který je v tabletkách a bude se také inhalovat," dodal premiér.

Kromě Vašákové se cesty do Izraele účastní také třeba hlavní epidemiolog Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) Petr Smejkal.

V Izraeli vyvíjejí několik léků na covid-19 včetně slibné inhalace

Blízký a Střední východ

Češi mají jednat v Izraeli i s profesorem Nadirem Arberem z telavivské nemocnice Ichilov, který stojí za  lékem EXO-CD24, který se inhaluje. V telavivské nemocnici Ichilov napomohl uzdravení 29 z třiceti lidí se středně těžkým až vážným covidem, kteří mohli být propuštěni po třech až pěti dnech. Od té doby zabral u dalších pěti nakažených. Podle profesora Arbera se u všech nakažených zvýšilo nasycení krve kyslíkem a pokleslo množství cytokinu v těle.

EXO-CD24 využívá exozomů, které napomáhají při komunikaci mezi buňkami a mohou z nich odstraňovat nežádoucí proteiny. V případě tohoto léku však naopak nesou protein CD24, který tlumí cytokinovou odezvu těla. Arber ve vyjádření pro deník Jerusalem Post zmínil, že o lék je zájem i v ČR, kde se věnují podobným lékům.

Vašáková ve vyjádření pro server iDnes uvedla minulý týden, že zkoumá bazedoxifen, který se používá při léčbě řídnutí kostí u žen po menopauze, ale pokud by se inhaloval, mohl by působit proti samotnému viru i proti přehnané imunitní reakci. Nehormonální lék předepisovaný pod jménem Conbriza ovlivňuje receptory estrogenu a řídí jeho hladinu.

Má dorazit i Orbán

V Jeruzalémě bude Babiš jednat se svým izraelským protějškem Benjaminem Netanjahuem, připojit by se k nim měl také předseda maďarské vlády Viktor Orbán. S izraelským premiérem Babiš probere i možnou českou účast ve fondu na financování výzkumu a vývoje vakcín.

Reklama

Výběr článků

Načítám