Hlavní obsah

Babička kuličky nestřílí, nenechal si vysvětlit exekutor

Právo, Jindřich Ginter

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Havlíčkův Brod

Vykonavatel exekutorského úřadu Juraje Podkonického loni v září protiprávně zabavil pistoli na kuličky, počítač a mixážní techniku na hudbu. Zabavil je v domě, kde žije 67letá Marie Stýblová z Ledče nad Sázavou na Havlíčkobrodsku, přestože věci očividně nemohly být její.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Nenechal si to vysvětlit, rozhodovat musel až soud. Paní čelila exekuci, která byla později stejně zrušena. V dolní části domu, obývané paní Stýblovou, vykonavatel exekutorského úřadu nic nenašel. Zjednal si tedy vstup do bytu v patře, kde bydlí její vnuk Jakub Voňka (21).

Sebral mu tam bez okolků herní konzoli Sony Playstation s akční hrou, notebook, airsoftovou pistoli a speciální gramofony na mixování taneční hudby.

Vykonavatel nic nedbal na námitky, že babička po lese s airsoftovou pistolí neběhá, kuličky nestřílí a že rovněž neholduje počítačové střílečce ani nemixuje hip-hop, takže to nemůže být její. Věci vykonavatel ze svého seznamu nevyškrtl a nekompromisně je odvezl.

Jakub Voňka se bránil podáním vylučovací žaloby, kterou se domáhal vrácení věcí. Jednal obratem, a tak nepromeškal poměrně krátkou lhůtu. Soudu doložil i nabývací listiny (kupní smlouvy). Soudkyně Vladimíra Ventluková ze soudu v Havlíčkově Brodě mu letos dala za pravdu, jak vyplývá z pravomocného rozsudku, jenž má redakce Práva k dispozici. Nařídila exekutorovi věci panu Jakubovi vrátit.

Náhrada škody

„Byl to nátlak na rodinu, aby dluhy babičky zaplatila. Exekutorský úřad se s klientem prakticky vůbec nebavil,“ dodal Jakubův advokát Jan Walter.

Co se týče vrácení samotných věcí, jedná se již i o soudně definitivně uzavřenou kauzu.

Proti tomu se exekutor už odvolat nemůže, ani jeho názor nemá na závěr případu význam. Teď ale začíná spor o náhradu škody.

Exekutorský vykonavatel sice už věci přivezl Jakubovi zpátky, ale gramofon má podle něj urvané nožičky, zničené hroty. Vše bylo poškrábáno a zaprášeno. Od exekutora v předžalobní výzvě žádá náhradu škody 24 tisíc korun.

Nakonec byla zastavena i samotná exekuce na babičku, paní Stýblovou. Zastavil ji exekutor poté, co advokát Walter s ohledem na výroky Nejvyššího soudu poukázal na neplatnost rozhodčí doložky ve smlouvě, kterou paní Stýblová podepsala.

Reklama

Výběr článků

Načítám