Hlavní obsah

Azylanti pokračují v protestní hladovce

HRADEC KRÁLOVÉ/KOSTELEC NAD ORLICÍ

Tři uprchlíci z pobytového střediska v Kostelci nad Orlicí na Rychnovsku podle tvrzení jednoho z nich pokračují v protestní hladovce, kterou zahájili v pátek. Dva Arméni a jeden Ukrajinec protestují proti údajně nelidským podmínkám v táboře. "V hladovce pokračujeme, žádný pozitivní posun jsme nezaznamenali," řekl jeden znich, Artur Karapetjan.

Foto: Michal Kolník

Zápas Šimčík - Tomanec

Článek

Uprchlíci si podle něj hladovkou chtějí vymoci okamžité udělení azylu či převezení do jiné země. Karapetjanovi a jeho družce Nuně Matevosjanové, která také hladoví, například vadí, že žijí v jednom pokoji společně se svými dvěma dětmi, dvanáctiletým a šestiměsíčním. Stěžují si i na vypínání elektřiny v noci či na nedostatek tepla v místnostech.

Ředitelka Správy uprchlických zařízení Miluše Dohnalová i ředitelka kosteleckého střediska Ivana Coufalová námitky uprchlíků odmítají. Situaci by do Kostelce v pondělí měli osobně přijet řešit zástupci ministerstva vnitra.

Pobytové středisko v Kostelci bylo otevřeno v roce 2000. Kapacita asi 300 lůžek je nyní podle ředitelky tábora takřka naplněna.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám