Hlavní obsah

Avia po 74 letech skončila s výrobou nákladních aut

Právo, Radek Plavecký

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Automobilka Avia v Přelouči na Pardubicku ukončuje výrobu nákladních aut. Informaci o zastavení výroby a vývoje užitkových elektromobilů přinesly Hospodářské noviny. Podnik s více než stoletou tradicí už nevyrábí ani dieselová nákladní auta a podle zjištění Práva se nyní soustředí už jen na servisní služby.

Foto: Avia Motors

Avia D120 4x4.

Článek

„Samotná automobilka Avia má v tuto chvíli desítku zaměstnanců, ale část pracovníků přešla do sesterské společnosti Truck Service Group, která se na zajišťování služeb pro uživatele vozidel Avia podílí,“ sdělil Právu mluvčí skupiny Czechoslovak Group, která je majitelem přeloučské automobilky, Andrej Čírtek.

Projekt nákladních vozů na elektrický pohon byl podle Čírtka připravován několik měsíců. „Nyní je zmrazen a s anglickým partnerem, který by se na něm podílel, se v současnosti nejedná,“ dodal Čírtek. Na situaci má podíl i koronavirová pandemie.

Z čeho bude Huawei vyrábět? Po TSMC by mohl spolupráci ukončit také SMIC

Hardware

Avia se v tuto chvíli zabývá zejména obchodem s náhradními díly a podle Čírtka si zachovává zakázkovou výrobní schopnost, která může být v budoucnu využita podle situace na trhu.

„Dál zajišťuje homologace pro uživatele avií, tak aby jim toto vozidlo mohlo efektivně sloužit ještě řadu let. Avia má pro nás hodnotu i jako tradiční česká značka a do budoucna není vyloučeno, že ji využijeme i v jiné oblasti než automotive,“ uvedl mluvčí firmy.

Skupina Czechoslovak Group koupila tehdy letňanskou automobilku Avia v roce 2016 a pokusila se ji ještě vzkřísit. Investovala do vzniku nové výrobní linky ve východočeské Přelouči a na chvíli ještě uchovala schopnost výroby malých nákladních aut. Letos se ale výroba zastavila a kvůli nutným novým homologacím se malosériová výroba už nevyplatí.

Český autoprůmysl měl loni rekordní tržby. Letos čeká propad v řádu stamiliard

Ekonomika

„Avia má stále schopnost kusové výroby speciálních vozidel na podvozcích 4x4 i 4x2 a také výroby náhradních dílů. Vedle toho držíme zásoby náhradních dílů, které zajistí provoz flotily avií na silnicích po celou dobu životnosti vozidel,“ ujistil Čírtek.

Podnik Avia vznikl v roce 1919, tehdy se jednalo o výrobce letadel. Nákladní auta začala firma vyrábět po válce v roce 1946. V 80. letech dosahovala produkce 19 tisíc aut ročně. Na přelomu tisíciletí však přišel úpadek a v pražských Letňanech se vystřídalo několik majitelů včetně jihokorejského koncernu Daewoo nebo indické společnosti Ashok Leyland.

Výroba zatím ohrožena není. Huawei má zásoby čipů za miliardy

Mobil

Stoletou historii slavila Avia loni už v rukách průmyslového holdingu Czechoslovak Group, jehož součástí je od roku 2016. O rok později představila dokonce nový model Avia Initia. Teď však produkce vozů končí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám