Hlavní obsah

Audit v Cermatu odhalil podivné pracovní dohody se zaměstnanci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Centrum pro zjišťování výsledků vzdělávání (Cermat), jehož ředitelku Michaelu Kleňhovou v úterý ministr školství Petr Gazdík (STAN) odvolal, se podle kontroly ministerstva financí dopustilo šesti různých prohřešků.

Foto: Miroslav Chaloupka, ČTK

Cermat organizuje mimo jiné státní maturity (ilustrační foto)

Článek

Hlavním problémem se ukázalo uzavírání pracovních dohod na stejnou činnost s kmenovými zaměstnanci.

Cermat tak měl podle kontrolorů zcela zbytečně vynaložit 4,7 milionu korun, navíc naprosto selhala kontrola, píše server Seznam Zprávy.

Kontrola v organizaci zajišťující průběh jednotných přijímacích a maturitních zkoušek se konala od loňského listopadu do letošního ledna.

Seznam Zprávy získaly protokoly z kontroly, která se věnuje celému roku 2020.

Z dokumentů vyplývá, že nešlo o jedno selhání, ale systém, jakým způsobem příspěvková organizace ministerstva školství navyšovala platy svých zaměstnanců.

Gazdík odvolal šéfku Cermatu

Domácí

Kontroloři zjistili, že vedle hlavního pracovního poměru měly sjednanou ještě pracovní dohodu téměř tři čtvrtiny zaměstnanců Cermatu, konkrétně 64 z celkem 89 pracovníků, píše server.

Dále se ukázalo, že ze skupiny náhodně vybraných 34 zaměstnanců k podrobnější kontrole mělo 32 zaměstnanců souběžně s hlavním pracovním poměrem sjednanou dohodu o pracovní činnosti (DPČ) na celý rok, 23 lidí k tomu mělo ještě pár dalších kratších dohod a dva pracovníci stihli nejen plný úvazek a několik dohod, ale ještě vedlejší pracovní poměr.

„Kontrolujícím v mnoha případech nebylo z textace vůbec zřejmé, co daný zaměstnanec v rámci uzavřené DPP/DPČ vykonává, a ani sjednaná schůzka se zástupci Centra tyto nejasnosti neobjasnila,” uvedli kontroloři v protokolu. (DPP je dohoda o provedení práce, pozn. ČTK).

Cermat s výsledky kontroly nesouhlasí, podle organizace šlo o dodatečnou práci a najímat své zaměstnance než externisty je podle ní bezpečnější.

„Dohody o práci (DPP i DPČ) konané nad rámec pracovní náplně v hlavním pracovním poměru (HPP) jsou uzavírány na specifické činnosti vymykající se standardním procesům práce jednotlivých útvarů, dohody o provedení práce jsou používány pro pokrytí nárazových prací zpravidla vyplynuvších z momentální potřeby splnění úkolů organizace. Souběžné dohody o provedení práce, vzhledem k jejich cíli a účelu, jsou využívány pouze nárazově a zřídka,” ohradila se organizace v námitce.

Dosavadní fungování Cermatu je problém, tvrdí ministr Gazdík

Domácí

Ministerstvo nevzalo námitku v potaz, podle kontrolorů je zřejmé, že zaměstnanci Cermatu na dohody o práci vykonávají činnosti, které jsou standardními činnostmi centra.

„Zároveň celkový nastavený systém uzavírání dohod o pracích konaných mimo pracovní poměr, především celoročních DPČ, se zaměstnanci v HPP jeví znaky, že poskytovanými odměnami z dohod jsou nedůvodně 'kompenzovány a navýšeny' platy zaměstnanců, jejichž výše je stanovena právní úpravou,” uvedli kontroloři.

Cermat tak podle nich mohl tímto jednáním spáchat přestupek, na základě toho tak může řízení s organizací zahájit Státní úřad inspekce práce.

Smlouva na právní služby

Cermat rovněž podle kontrolorů udělal chybu, když bez provedení řádné veřejné soutěže uzavřel smlouvu s advokátní kanceláří Rowan Legal na poskytování právních služeb.

Mohl se tak dopustit porušení rozpočtové kázně ve výši 500 tisíc korun, protože nezajistil výběr dodavatele transparentním způsobem.

Výsledky kontroly obdrželo ministerstvo školství minulý týden, v úterý ministr školství ředitelku Cermatu odvolal.

Cermat: Počet škol s maturitními obory klesá

Věda a školy

Kontrolu ministerstva financí bude v Cermatu následovat audit samotného ministerstva školství, zaměří se na hospodaření s majetkem a penězi ze státního rozpočtu. Odvolaná ředitelka odmítá, že by došlo k jakémukoliv pochybení.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám