Hlavní obsah

Atentát na důvěru

Novinky, Pavel Verner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ten blesk už sjel z nebe, ale zvuk hromu k nám zatím pořádně nedolehl. A že to bude nějaká rána. Na únosech a vraždách, páchaných právě zatýkaným gangem, se podíleli kriminalisté. Zahřmí ještě víc - někteří z nich pracovali v elitním odboru pro boj s organizovaným zločinem. V policejní zahrádce se popásali kozli.

Foto: archiv autora

Eva Holubová a Matěj Hádek v komedii Soukromý skandál.

Článek

Těžko teď radit policejnímu prezidentovi, jak by měl reagovat. Po takovém průšvihu, co jistě vejde do dějin české kriminalistiky, by asi měl odstoupit. Vždyť co se mu v jeho funkci může stát horšího než velet složce, jež má chránit lidi a ctít zákony, a ve které se našli důstojníci, co brali žold od gaunerů. Od těch, před kterými měli veřejnost chránit. Na druhé straně by měl dostat metál za to, že se jeho specialistům podařilo vyděrače a vrahy odhalit. Gang byl totiž dost rafinovaný, a jak by ne, když měl mezi sebou policejní detektivy. Těžko soudit. Případ ale vyvolá velký třesk, to už je dnes jisté, protože zdaleka tu nejde jen o spáchané zločiny.

Jestliže zítra český řidič, jsa zastavován na silnici policejní hlídkou, dupne na plyn a zmizí v dáli, těžko bude odsouzen. I průměrný advokát ho z toho asi vyseká. Bál se zastavit, slavný soude, protože neměl jistotu, zda ho tam v policejních uniformách nečekali gangsteři. Chabá výmluva? Ale kdepak, jak nám bylo sděleno, zatím aspoň v jednom případě byl podnikatel unesen při fingované silniční kontrole. Když on, proč ne já?

Jestliže zítra k českému občanovi přijdou policisté s příkazem k domovní prohlídce, nemusí propadat panice. Zabouchne jim (má-li k tomu navíc důvod) dveře před nosem a v bytě se zabarikáduje. Tvrdší povahy mohou na svou obranu použít i zbraň. Beze strachu, i je z toho průměrný advokát může vysekat. V jihočeské Čkyni přišli údajně bandité k podnikateli Benešovi s řádným příkazem k domovní prohlídce, vybaveni policejními průkazy. Snadno ho tak unesli a okradli. Když to potkalo jeho, proč ne i mne?

Podle posledních zpráv je většina členů gangu už pod zámkem. Před soudem se nad jejich hlavami budou kroutit mnohé paragrafy, únos, vydírání, zneužití pravomoci veřejného činitele, ublížení na zdraví, vražda. Do jakého paragrafu se ale vejde to nejhorší, co se tu stalo - totiž atentát na důvěru lidí ve stát a jeho nástroje?

Policie, jejíž důstojníci se stali gangstery, je teď důvěryhodná jako předpověď počasí na příští léto. Nepotřebuji moc fantazie pro představu, že by se jednou něco podobného provalilo i v kruzích vysoké politiky. Kriminální maléry v politice komunální se už přece požehnaně množí.

PRÁVO 9. září

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám