Hlavní obsah

Babiš: Ať Mynář okamžitě skončí a Nejedlému seberte diplomatický pas

Aktualizováno

Premiér Andrej Babiš (ANO) v úterý označil jednání kancléře Vratislava Mynáře, který neinformoval o zdravotním stavu prezidenta Miloše Zemana, za nepřijatelné. Mynář by měl podle něj rezignovat. Zemanův poradce Martin Nejedlý by pak podle Babiše měl přijít o diplomatický pas.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Vedoucí Kanceláře prezidenta republiky Vratislav Mynář

Článek

„Celá ta situace, která tu vznikla, je neadekvátní a nepřijatelná aktivita kancléře Mynáře, proto by bylo nejlepší, kdyby okamžitě rezignoval ze své funkce. To, co předvedl, je absolutně nepřijatelné,” napsal Babiš na Twitteru.

Pro server iDnes uvedl, že pokud Mynář nerezignuje, po případné aktivaci článku 66 by jej sám odvolal.

K odchodu z funkce vyzval Mynáře i předseda ODS a lídr koalice SPOLU Petr Fiala. „Pokud tak neučiní a vstoupí v platnost čl. 66, měl by premiér - ať už současný, nebo budoucí - kancléře odvolat,” uvedl.

O tom, že by v případě planosti článku 66 měl premiér tuto pravomoc, mluvil ústavní právník Jan Wintr. Mynář ovšem v úterý odpoledne přišel s výkladem, že odvolat ho může jen prezident.

Mynář: Nikdo mě nemůže odvolat, jen Zeman

Domácí

Nejedlý nemá mít diplomatický pas

Babiš také řekl Rádiu Impuls, že Zemanův poradce Nejedlý by neměl mít diplomatický pas. Aktivitu by podle premiéra měl vyvinout ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD). „Ráno jsem mu to řekl,” sdělil Babiš.

K tomu, aby ve lhůtě sedmi dnů odevzdal diplomatický pas, už Kulhánek Nejedlého vyzval. „Je nepravděpodobné, že by nyní pas využíval k původnímu účelu, tedy k doprovodu prezidenta na oficiální zahraniční cesty,” zdůvodnil na svém Twitteru. Pokud tak Nejedlý neučiní, ministerstvo nechá doklad zneplatnit.

Hradního kancléře může premiér odvolat, říká ústavní právník Wintr

Domácí

Nejedlý sdělil Deníku N, že diplomatický pas nepotřebuje a pokud o to bude požádán, odevzdá ho.

Pětapadesátiletý Nejedlý působí jako ekonomický poradce prezidenta a je označován za jednoho z klíčových mužů Zemanova okolí. V minulosti se například účastnil jednání Zemana s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. V pozici poradce není Pražským hradem placen, může ale využívat hradní kancelář.

Foto: Právo

Prezidentův externí poradce Martin Nejedlý

V roce 2015 média upozornila na to, že Nejedlý má v rozporu se zvyklostmi diplomatický pas, který usnadňuje cestování. S jeho vydáním v prosinci 2013 souhlasil tehdejší ministr Jan Kohout, podle kritiků na něj ale Nejedlý nemá nárok. Kontroverze vyvolala také Nejedlého cesta do Moskvy s diplomatickým pasem v listopadu loňského roku, ministerstvo zahraničí nebylo předem o programu a účelu cesty informováno.

Zeman není schopen výkonu funkce prezidenta

Jak v pondělí na základě informací Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN) oznámil předseda Senátu Miloš Vystrčil, prezident nyní není schopen výkonu pracovních povinností a není pravděpodobné, že se to v následujících týdnech změní.

Podle ÚVN měl kancléř tuto informaci o stavu prezidenta již od středy minulého týdne. Okolnosti již prověřuje policie.

Babiš je jedním z těch, kteří se v poslední době s prezidentem setkali. V Lánech jej navštívil 10. října bezprostředně před jeho hospitalizací. Sanitka následně převezla prezidenta v bezvládném stavu na jednotku intenzivní péče.

Zločin proti republice? Policie zahájila vyšetřování Zemanova okolí

Domácí

Anketa

Měl by podle vás hradní kancléř Vratislav Mynář odstoupit nebo být odvolán z funkce?
Ano
92 %
Ne
5,7 %
Nemám jasný názor
2,3 %
Celkem hlasovalo 23312 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám