Hlavní obsah

Armádní Bahna ve znamení osmiček. Připomínají Piavu i současné operace

Právo, Ivan Blažek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stovky obrněnců, tisíc vojáků, desetitisíce návštěvníků. Jsou tady tradiční, už devětadvacátá Bahna. Den pozemního vojska letos připomene sto let republiky. Program pro veřejnost se v sobotu koná na cvičišti v Brdech, deník Právo byl už u páteční generálky.

Bahna 2018Video: Ivan Blažek, Právo

 
Článek

„Nejde jen o to, že se představíme na veřejnosti, ale i společný výcvik pozemních i vzdušných sil,“ řekl Právu brigádní generál Josef Kopecký, velitel pozemních sil Armády ČR. „Akce se zúčastní zhruba tisíc vojenských profesionálů a 350 kusů techniky,“ podotkl Kopecký.

Nechybí úvodní přelet gripenů, jen do hlavní bojové ukázky se zapojí kolem stovky vojáků, dvacet strojů a osm parašutistů. Tedy pokud to v sobotu dovolí počasí. „Při silném větru nebo nízké viditelnosti se tato část výcviku neuskuteční,“ upozornil Kopecký.

Foto: Ivan Blažek, Právo

Bahna, to je mimo jiné defilé moderní vojenské techniky.

Běž domů, Ivane

Program je jako vždy koktejlem namíchaným z prezentace současné armády a výletů do historie. „Ta bude letos patřit osmičkám,“ sdělil František Koch z Nadace pozemního vojska ČR, která akci ve spolupráci s velením české armády pořádá.

Foto: Ivan Blažek, Právo

Bahna, to je mimo jiné defilé moderní vojenské techniky.

„Začneme v roce 1918, připomeneme závěrečnou ofenzívu italských vojsk a československých legionářů na Piavě, která se odehrávala přesně před sto lety,“ uvedl Koch.

Foto: Ivan Blažek, Právo

Bahna, to je mimo jiné defilé moderní vojenské techniky.

„Byla to zákopová válka, ale v chráněné krajinné oblasti zákopy kopat nemůžeme, takže ukážeme střet mezi hlídkou legionářů a rakousko-uherskou jednotkou. Nebude chybět letecký souboj replik tehdejších letadel,“ dodal.

Další osmička - rok 1938. Hitler v Norimberku burcuje sudetské Němce k povstání proti československému státu. Boje na hranicích, všeobecná mobilizace, obnovení pořádku.

A na závěr se pomyslný stroj času zastaví v osmašedesátém. „Toto výročí jsme chtěli připomenout trochu švejkovsky,“ poznamenal Koch. „Takže žádné střílení do demonstrantů, ale Krylův Bratříček, ruské tanky jezdící dokolečka, protože lidé obrátili ukazatele, a popěvek Běž domů, Ivane,“ dodal Koch.

Foto: Ivan Blažek, Právo

Obrněnci pro pamětníky

Celkem se historických ukázek zúčastní přes 250 nadšenců z klubů vojenské historie a 85 kusů techniky. „Letos představujeme výlučně techniku vyrobenou v československých zbrojovkách,“ doplnil František Koch.

Pozor na kolony

Organizátoři počítají stejně jako v předchozích letech s padesátitisícovou návštěvou. „Zájem veřejnosti nás těší,“ poznamenal Kopecký, který věří, že tato akce obleče do zeleného nové zájemce. „Armáda potřebuje novou krev, náš cíl je zhruba 2200 rekrutů ročně,“ dodal.

Návštěvníci se ale musí připravit na dlouhé kolony na příjezdových trasách. „Plzeňské ČSAD nasadí čtrnáct speciálních autobusů, které pojedou každých pět minut ze záchytných parkovišť v Dobřívi a ve Strašnicích,“ informoval Miroslav Slaný, mluvčí zmíněného dopravce. Na Bahna pojedou i speciální autobusy z Plzně a Rokycan.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám