Hlavní obsah

Armádě i policii věří tři čtvrtiny lidí

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Armáda i policie se těší shodné důvěře zhruba tří čtvrtin lidí. V případě policie je přitom důvěra nejvyšší od roku 1997. Plyne to z pravidelného šetření agentury STEM.

Foto: David Ryneš, Novinky

Důvěra v armádu a policii

Článek

Zatímco důvěra v armádu je po postupném posilování od roku 2013 víceméně stabilní a pohybuje se kokem tří čtvrtin populace, důvěra v policii stále postupně roste. Armádě důvěřuje 74, policii 72 procent lidí.

„Aktuálně se ale míra důvěry v policii zvýšila na historické maximum a je téměř stejná jako míra důvěry v armádu,” uvedla agentura. Městské policii aktuálně důvěřuje 59 procent respondentů.

Zatímco u armády a policie nejsou zásadnější rozdíly v důvěře v rámci věku, vzdělání či pohlaví, městská policie se těší větší důvěře u žen, zjistil průzkum.

Průzkum se zabýval rovněž důvěryhodností Severoatlantické aliance (NATO), která se dlouhodobě pohybuje na hranicí 50 procent, aktuálně dosahuje 60 procent. Důvěra v NATO je vyšší u vysokoškolsky vzdělaných lidí. Častěji ji deklarují stoupenci Pirátů, ODS, KDU-ČSL, STAN a TOP 09.

„Naopak nedůvěra jasně převažuje u stoupenců KSČM a SPD,” uvedla agentura.

Průzkum proběhl od 14. do 30. června a zapojili se do něj 1004 respondenti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám