Hlavní obsah

Armádě hrozí hromadné odchody vojáků

Právo, Oldřich Danda

V české armádě to vře. Poté, co se nově vznikající koalice ODS, TOP 09 a Věcí veřejných domluvila, že dvě miliardy korun na platy učitelů ušetří na mzdách a příplatcích vojáků, hrozí podle zjištění Práva hromadné odchody.

Foto: Pavel Karban, Právo

Článek

Vojáci mají ze zákona zakázáno demonstrovat, proto svoji nespokojenost ventilují prostřednictvím peticí, internetových diskusí a dopisů do redakcí. Do Práva jich přišly desítky a všechny znějí podobně: Chystané škrty budou hlavně pro vojáky v základních funkcích neúnosné a řada vojáků raději z armády odejde.

„Jak nám sáhnou na peníze, tak mě tam nikdo neudrží,“ řekl jeden z vojáků Právu. Je otázkou, zda své výhrůžky splní, protože v době ekonomické krize a vzrůstající nezaměstnanosti budou odcházející vojáci hledat novou práci jen stěží.

Když zaplatím nájem, půjčky a další nutné platby, nebudu už mít na cestu do práce.

Většina na průměrný plat nedosáhne

Koalice se zatím dohodla, že sníží příslušníkům armády platy o pět procent a o 36 procent zredukuje přídavek na bydlení. Průměrný měsíční plat vojáků je 24 676 korun a přídavek na bydlení činí 10 tisíc. Na průměrný plat ale většina z 25 tisíc vojáků nedosáhne. Šest tisíc vojáků na základních funkcích v šesté platové třídě bere mezi 15 a 16 tisíci hrubého. Dalších zhruba 10 tisíc je v platových třídách 7 až 9 (například velitel družstva nebo čety) a mají hrubý příjem 17 až 22 tisíc korun.

„Já jsem si propočítal, že když zaplatím nájem, splátku půjčky a některé další nutné platby, nebudu mít ani na dojíždění do práce na celý měsíc. Dojíždím každý den 53 kilometrů tam a 53 kilometrů zpět. A to znám kolegy, kteří denně dojíždí ještě dál. Ale jestli chtějí být alespoň trochu s rodinami, tak to podstupují. V podstatě některým z nás ani nezbude než odejít,“ napsal v diskusi serveru problemyvarmade.cz jeden z vojáků.

Podle dopisu jedné z příslušnic armády o odchodu uvažují i ti, kteří do ní nepřišli kvůli příplatkům, ale kvůli specializaci, která je baví. „Všichni z mého oboru svou práci milujeme a nechceme se jí vzdát. Bohužel budeme možná nuceni... Je samozřejmé, že jsme taky tu práci začali dělat za určitých podmínek, které nám teď vyhovují, a za horších už ji řada z nás dělat nebude,“ uvedla v dopise.

Výhody a nevýhody

Vojáci často argumentují tím, že příplatek na bydlení dostávají jako kompenzaci za to, že mohou být převeleni kamkoli po republice. Vojáci také nesmějí být členy politických stran, nemají odbory a mají zakázáno stávkovat. „Podnikat smějí jen velice omezeně s vystaveným povolením od nadřízeného, což není zrovna snadné,“ napsal Právu jeden z vojáků.

Členové armády mají ale také výhody. Kromě příspěvku na bydlení mají při odchodu nárok na výsluhový příspěvek a jednorázové odbytné. Po pěti letech je odbytné pětinásobek průměrného platu, po 10 letech desetinásobek. Pokud voják sloužil 15 let, může si vybrat buď 12,5násobek průměrného platu, nebo měsíční příspěvek ve výši pěti procent z průměrného měsíčního hrubého platu. S odslouženými lety dávka, kterou vojáci dostávají, až do odchodu do důchodu, stoupá. Po 20 letech je to 36 procent a po 35 odsloužených letech 60 procent.

Výsluhový příspěvek v současné době pobírá 17 180 bývalých vojáků z povolání. Průměrná výše je 11 421 korun. Roční objem prostředků na výplatu výsluhových příspěvků je zhruba 2,3 miliardy korun.

Anketa

Je správné dát dvě miliardy z platů vojáků učitelům?
Ano
62,5 %
Ne
37,5 %
Celkem hlasovalo 42423 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám