Hlavní obsah

Armáda nakoupila rakouské pistole, česká zbrojovka přišla zkrátka

Právo, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do absurdní situace se dostal ministr obrany Martin Barták. V době, kdy na návštěvě Jordánska lobboval u místního krále za české pistole CZ 75 ze zbrojovky Uherský Brod, které by si měla pořídit jordánská armáda, vyšlo v Česku najevo, že pro české vojáky nejsou české pistole dost dobré, a proto ministerstvo nakoupilo tisíc rakouských pistolí Glock 17 za 15 miliónů korun.

Článek

Zbrojaři z Uherského Brodu to nyní kritizují. Nelíbí se jim hlavně to, že ministerstvo nevypsalo výběrové řízení, ve kterém by měli šanci nabídnout svůj výrobek. „České zbrojovce je líto, že se armáda rozhodla dát přednost rakouským glockům před srovnatelným českým výrobkem,“ sdělil Právu generální ředitel zbrojovky Lubomír Kovařík.

Barták se hájí, že veřejnou soutěž úřad nevypsal z časových důvodů, protože pistole potřebovali neprodleně pro vojáky v misích. Pistole vz. 82, kterou nyní používají, je podle ministra nedostatečná. „Použití zastaralých pistolí ohrožuje životy našich vojáků při kontaktu s protivníkem, kdy je nutná okamžitá reakce,“ uvedl Barták v odpovědi na interpelaci poslance KSČM Josefa Šenfelda.

Podle Bartáka je rakouská zbraň kvalitnější než česká a také o něco levnější. To Kovařík vylučuje a říká, že kdyby měli možnost soutěže, jistě by nabídli lepší cenu.

Také Šenfeld považuje vyřazení českého výrobce za nesprávné. „Je tady krize, kdybychom měli podporovat hlavně české podniky, a najednou se dozvím, že česká firma nebyla přizvána, aby předložila svou nabídku,“ řekl Právu Šenfeld.

Veřejná soutěž se prý ještě může uskutečnit

Podle generála Aleše Opaty, který ministerstvu jako šéf sekce generálního štábu pro rozvoj druhů sil doporučil nákup rakouských zbraní, vojáci potřebovali urychleně nové pistole, protože ty staré v prašném afghánském prostředí a ve vysokých teplotách přestávají fungovat. Pro zbraně Glock se rozhodli, protože vojenští policisté jsou s nimi spokojeni. Výběrové řízení a zavádění nového výrobku by podle Opaty trvalo příliš dlouho.

„Není to přezbrojení české armády na Glock 17, je to nákup na zabezpečení vojáků sloužících v zahraničních operacích. Do budoucnosti nikdo nevylučuje, že bude pořízena zbraň českého výrobce při přezbrojení české armády a že bude vypsána otevřená soutěž,“ řekl Právu Opata.

To je ale otázka - ministerstvo totiž od vypisování otevřených soutěží v poslední době ustupuje. Týká se to např. nákupu letadel Casa C-295 za tři miliardy či chystaná akvizice lehkých obrněnců Iveco až za 4,2 miliardy korun. V obou případech ministerstvo s odvoláním na bezpečnostní důvody oslovilo jednoho výrobce.

Podle šéfa Transparency International Davida Ondráčka veřejná soutěž zaručuje větší průhlednost i úsporu peněz. „Vypadá to, že praktiky, které jsme vždy kritizovali, se začínají na ministerstvo obrany vracet,“ řekl Právu.

Reklama

Výběr článků

Načítám