Hlavní obsah

Armáda má svoji Wikipedii vojenských pojmů

Praha

Armáda spustila internetovou encyklopedii vojenství, která má být obdobou známého projektu Wikipedie. Jejím cílem je poskytnout odborníkům i laikům informace o významu důležitých pojmů z vojenské oblasti. Informovala o tom Olga Haladová z tiskového odboru ministerstva obrany.

Foto: Novinky

Webová stránka České vojenské encyklopedie

Článek

Za vytvořením projektu na adrese http://doctrine.vavyskov.cz/_aplikace/cve/home stojí zaměstnanci a studenti z vojenské akademie ve Vyškově. Encyklopedie zatím obsahuje přibližně 2500 hesel, její rozsah bude ale postupem času růst. „Vojenských slovníků existují desítky, všechny ale vytvářeli lingvisté, ne odborníci na armádní problematiku. Hesla proto často nevystihovala skutečný význam pojmu,“ vysvětlil jeden z tvůrců encyklopedie Oldřich Zela.

Encyklopedie podle něj vznikla především kvůli potřebě upřesnit a sjednotit českou vojenskou terminologii při psaní odborných dokumentů a publikací. Mnoho výrazů bylo také poplatných době, v níž se používaly, a bylo tedy třeba je obnovit, upřesnil Zela.

Zapojit se může i civil

Do tvorby výkladového slovníku se budou moci zapojit také nadšenci z řad „civilů“. Bude jim umožněno navrhovat nové pojmy nebo doporučovat úpravy existujících výkladů. Musejí ale prokázat, že se v uvedené problematice dostatečně vyznají.

„Neradi bychom, aby do encyklopedie volně přispívali i úplní laici, které sice armáda zajímá, ale nemají potřebné znalosti,“ zdůvodnil Zela. Kdo se bude chtít stát spoluautorem encyklopedie, bude muset poslat na server zprávu s kontaktními údaji. „Administrátor se s ním telefonicky spojí a po uvážení mu udělí právo editora, který v dané oblasti garantuje správnost hesel, nebo přispěvatele, jenž může změny navrhovat,“ vysvětlil Zela.

Podle tvůrců obsahuje encyklopedie kromě českých hesel také terminologii v angličtině a francouzštině. Pouze čeština ale obsahuje i definice výrazů.

Reklama

Výběr článků

Načítám