Hlavní obsah

Armáda chystá obří přezbrojení za 100 miliard

Právo, dan

Během příštích deseti let chce velení české armády zcela obměnit nebo zmodernizovat pozemní i leteckou techniku. Na tyto projekty by se mělo vynaložit přes 100 miliard korun.

Foto: Profimedia.cz

Česká armáda plánuje nakoupit nová vozidla bojové pěchoty. Ilustrační foto

Článek

Tyto plány v pondělí představil novinářům nový náčelník generálního štábu Aleš Opata. Podle něj je zásadní nákup 210 nových bojových vozidel pěchoty za 53 miliard. Tato zakázka by měla být vypsána už do konce roku.

V létě má být odstartována soutěž na 12 víceúčelových vrtulníků, jejichž pořizovací cena může dosáhnout až 12 miliard korun. „Vím, že v konfiguraci, kterou chceme, existuje minimálně pět vrtulníků,“ uvedl Opata. Armáda chce koupit i dva dopravní letouny Casa nebo průzkumné drony.

Před podpisem je nákup osmi radarů MADR z Izraele za 3,6 miliardy, který ale komplikuje vyšetřování Vojenské policie a také nejasnosti kolem certifikace do systému NATO.

210 pásových bojových vozidel pěchotyaž 53 mld. Kč
12 víceúčelových vrtulníkůaž 12 mld. Kč
52 děl v ráži NATOaž 4 mld. Kč
8 radarů MADR3,6 mld. Kč
4 baterie protiletadlového kompletuaž 10 mld. Kč
80 aut pro chemický průzkum4,4 mld. Kč
2 letouny Casa C-2952,4 mld. Kč
62 obrněnců Titus4,8 mld. Kč
60 samohybných minometůaž 7,5 mld. Kč

Podle šéfa sekce rozvoje sil armády generála Ivo Střechy připravují desítku velkých modernizačních projektů a další stovku středních a menších akcí. „Je to jeden z nejambicióznějších plánů v historii české armády, finanční rámec je nad 100 miliard korun,“ řekl Střecha. Vojáci se chystají modernizovat tanky T-72M a obrněnce Pandur. Stíhačky Gripen by měly získat zbraně i proti pozemním cílům.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám