Hlavní obsah

Areál Žižkova památníku v Trocnově bude na prodej

– Trocnov

Parkový areál Památníku Jana Žižky v jihočeském Trocnově bude podle České televize na prodej. Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových, kterému připadl, nechce příslušný areál provozovat a o areál nestojí ani jiné státní instituce. Úřad ho tak nabídne ve volném prodeji.

Foto: Berger Jiří, ČTK

Památník Jana Žižky v Trocnově

Článek

Za domy, lesy a louky by podle televize stát teoreticky mohl dostat desítky milionů korun. Cenu však úředníci zatím nestanovili. Patrně však nebude příliš vysoká, protože celý patnáctihektarový areál Žižkova rodiště, jehož dominantou je dvanáctimetrový Žižkův pomník, má od roku 1976 statut národní kulturní památky a to do značné míry komplikuje jeho možné využití.

Nový majitel by měl být znám příští rok. Pokud se vůbec někdo do výběrového řízení přihlásí, uvedla televize.

Trocnov, rodiště husitského vojevůdce Jana Žižky, leží 15 kilometrů na jihovýchod od Českých Budějovic. Podle dochovaných dokumentů byl ve 14. století původní trocnovský dvorec rozdělen na dva zemanské statky.

V jednom z nich, který patřil rodině Řehoře Žižky, se kolem roku 1360 narodil Jan Žižka. Na místě se dochovaly zbytky základů staveb, archeologické nálezy jsou součástí historické expozice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám