Hlavní obsah

Antimonopolní úřad zrušil tendr na kontrolu sociálních dávek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Tendr na kontrolu sociálních dávek, který chtělo bez výběrového řízení uskutečnit ministerstvo práce a sociálních věcí, zrušil Úřad na ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Rozhodnutí je pravomocné, neboť resort se proti němu neodvolal.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Ministerstvo si chtělo bez výběrového řízení pronajmout od společnosti IBM systém, který měl kontrolovat posudkové lékaře a zabránit tak zneužívání dávek. Celý projekt by vyšel na více než miliardu korun.

Ministerstvo chtělo zvolit jednací řízení bez uveřejnění. Podle ÚOHS to ale bylo nezákonné a tento postup mohl podstatně ovlivnit výběr nejvhodnější nabídky.

Na postup ministerstva si stěžovala česká pobočka softwarové společnosti SAS Institute ČR. Tvrdila, že by byla schopna systém dodat stejně jako IBM. Tehdejší ministrův náměstek Jaromír Šiška, jehož policie obvinila z podplácení, tvrdil, že důvodem pro zadání zakázky IBM byl především znalecký posudek. Podle něj prý nikdo jiný než IBM zakázku získat nemohl.

Podivný znalecký posudek

Antimonopolní úřad označil posudek za nezpůsobilý. "Znalec se spíše než na zodpovězení otázky, která na trhu nabízená řešení přicházejí v úvahu, soustředil na dokázání toho, proč je plnění poskytované IBM nejlepší možné k zajištění předmětu veřejné zakázky," uvedla v rozhodnutí místopředsedkyně úřadu Eva Kubišová.

Podle ní je znalecký posudek "diskvalifikován přístupem znalce k jednotlivým dodavatelům při porovnání dostupných řešení na trhu".

Reklama

Výběr článků

Načítám