Hlavní obsah

AntiCovid tým SPOLU jednal s ministerstvem zdravotnictví, odmítá nouzový stav

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Žádný z kroků pro řešení epidemie covidu v zemi nevyžaduje zavedení nouzového stavu a nemá jít o drastická řešení, řekl v pátek kandidát na ministra zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) po společném jednání AntiCovid týmu koalice SPOLU s týmem ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO).

Foto: Petr Švancara, ČTK

Vlastimil Válek (TOP 09)

Článek

Podle Válka nalezli odborníci konsenzus. Konkrétní kroky však zveřejní až poté, co si je vzájemně písemně schválí. Jejich vyhlášení už je na vládě, která nese odpovědnost, dodal. Zároveň Válek zdůraznil, že vláda určitě musí posílit kapacitu hygienických stanic, aby byly schopny dělat svou práci kvalitně, především trasovat kontakty nakažených.

AntiCovid tým se bude s odborníky z ministerstva zdravotnictví scházet každý pátek, aby konzultovali své názory na další řešení epidemické situace.

„Navrhli jsme postupy, předali jsme naše návrhy a diskutovali jsme o tom, jaké jsou vhodné a uskutečnitelné, aby kroky nezpochybnily soudy. Nenašli jsme žádnou třecí plochu, patrně díky tomu, že jednali odborníci, kterým jde o zvládnutí epidemie,“ řekl Válek. Podle něj jde o základní a pozitivní změnu v komunikaci s ministerstvem.

Vláda se zpřísněním čeká na opozici

Domácí

AntiCovid tým projednává své kroky a návrhy také s Národním institutem pro zvládnutí pandemie, jehož vznik iniciovala pravděpodobná budoucí vláda a v němž je 28 odborníků z různých oborů.

Na drastických opatřeních shoda není

Kdy začnou platit další zpřísněná opatření, záleží podle Válka na vládě, která se sejde v pondělí. Zmínil také, že velmi rychlý efekt mohou mít pouze drastická opatření, ale na žádném takovém shoda není.

Situace se v České republice začala výrazně zhoršovat zhruba před měsícem, kdy křivka nakažených začala růst exponenciálně a velmi rychle začalo přibývat v nemocnicích lidí, kteří potřebovali hospitalizaci. Dnes ráno jich bylo podle ministerstva zdravotnictví přes 3500 a každý den přibývají další po stovkách.

Nemocnice už opět musejí odkládat péči, která není akutní. Přibývají i mrtví, kterých je okolo 50 denně. K žádným přísným restrikcím vláda dosud nesáhla a očkovaní, nebo ti po prodělaném covidu, nejsou omezováni jinak, než že musí v uzavřených prostorách nosit respirátory. Situace se zhoršuje i v okolních zemích.

Reklama

Výběr článků

Načítám