Hlavní obsah

Antibiotika ztrácí na účinnosti, lékárníci poučí o správném zacházení s nimi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lékárníci v celé České republice budou tento týden v rámci kampaně Antibiotický týden poučovat zájemce o správném užívání antibiotik. Akci pořádá Česká lékárnická komora ve spolupráci se Světovou zdravotnickou organizací (WHO), Státním zdravotním ústavem a ministerstvem zdravotnictví. Podle odborníků se účinnost antibiotik v poslední době výrazně snížila, na vině je tomu často právě nesprávné užívání.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

O kampani, která v pondělí odstartovala a potrvá po všechny dny tohoto pracovního týdne, informoval mluvčí lékárnické komory Aleš Krebs. Všechny lékárny zapojené do projektu jsou k dohledání na jejích webových stránkách zde.

Antibiotika jsou léky, které jsou účinné pouze proti bakteriálním infekcím. Nevyléčí proto infekce způsobené viry, jako je běžné nachlazení nebo chřipka. Může je předepsat pouze lékař. Pacienti by bez jeho vědomí rozhodně neměli užívat antibiotika, která jim například zbyla z předcházející léčby, varují odborníci.

Zneužití léku může bakterie posílit

Jakékoliv použití antibiotika bakterii buď zahubí, nebo se mu bakterie přizpůsobí a stane se vůči němu odolná. Zneužívání antibiotik způsobí, že lék nemusí napříště účinkovat. Odborníci upozorňují, že za posledních pět let se účinnost antibiotik v důsledku rostoucí odolnosti bakterií vůči antibiotické léčbě významně snížila. Zachování účinnosti těchto léků je zodpovědností každého pacienta, upozorňují.

Není neobvyklé, že dokonce lékař předepíše antibiotikum na nátlak pacienta ještě dříve, než si je jeho potřebou jistý. Ve většině případů jsou antibiotika předepisována na stavy, které nejsou schopna vyléčit, z velkého procenta jde o virové ušní, nosní a krční infekce, upozorňuje mluvčí Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) Veronika Petláková.

I pro rodiče s dětmi

Pacient by měl antibiotika užívat po dobu, kterou lékař určil, a dodržovat časový režim užívání. Při užívání antibiotik se mohou objevit vedlejší účinky, například průjem. Lékárníci mimo jiné poradí, jaká opatření a úpravy jídelníčku jsou vhodné. Kampaň je zaměřena nejen na dospělé pacienty, ale i na rodiče s dětmi.

Součástí kampaně je i průzkum, který srovná názory českých pacientů s míněním pacientů v EU, a pomůže tím k lepšímu a bezpečnějšímu užívání antibiotik. Dotazník si mohou dospělí pacienti či rodiče dětí, kterým byla předepsána antibiotika, stáhnout na webu a přinést do lékárny už vyplněný.

Anketa

Jak často užíváte antibiotika?
Více než dvakrát ročně
5,7 %
Dvakrát do roka
5,6 %
Jednou za rok
11,9 %
Jednou za dva roky
12,3 %
Jednou za tři roky
6,2 %
Méně než jednou za tři roky
36,9 %
Neberu antibiotika vůbec
21,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 6765 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám