Hlavní obsah

Antibiotik předepisují lékaři moc a odolných bakterií přibývá

Právo, Jindřich Ginter

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Antibiotika přestávají zabírat. Předepisuje se jich moc na kdejaké kýchnutí, a bakterie si tak vytvářejí odolnost, rezistenci. To není nic nového, ale varující je, jak se odolnost bakterií vůči antibiotikům posiluje. Tak lze ve stručnosti shrnout opakovaná varování České lékárnické komory. Naposledy lékárníci a další zdravotnické subjekty tak učinili v polovině listopadu.

Foto: Tomáš Zezulka, ČTK

Ilustrační foto

Článek

„Studie ukazují, že až polovina indikací antibiotik je nadbytečných,“ potvrzuje vedoucí Národní referenční laboratoře pro antibiotika Helena Žemličková.

Situací se už zabývala OSN v září letošního roku. „Pokud bude rezistence narůstat stejným tempem jako dosud, stane se v roce 2050 neléčitelná infekce vyvolaná multirezistentním mikrobem nejčastější příčinou úmrtí,“ zdůraznila Žemličková.

Neúčinkovaly už ani velké ráže z rezervy

Podle mezinárodních údajů je narůstající výskyt rezistentních čili odolných bakterií typu Escherichia coli a Klebsiella pneumoniae, které patří k nejčastějším původcům nemocničních infekcí v Evropě, velmi znepokojující.

„Také u nás se již u pacientů objevily bakterie, které byly rezistentní i vůči antibiotikům, jež jsou rezervována pro léčbu infekcí vyvolaných mikroby, na které běžně používaná antibiotika nezabírají,“ dodal Jaroslav Hrabák z Biomedicínského centra.

Do přímé osvěty za rozumnější užívání antibiotik se proto v Česku letos zapojilo na 700 lékáren. To je ale stále ještě menšina – lékáren u nás funguje přes 2500.

Podle lékárníků je třeba pacientům stále vysvětlovat, k čemu antibiotika jsou. Nedávné výzkumy ukázaly, že čtvrtina lidí si stále mylně myslí, že antibiotika zabírají i na viry a potíže z prochladnutí. A to je velký omyl. Nejsou to však pacienti, kdo si předepisují antibiotika, ale praktičtí doktoři.

Po čtvrté vlně antibiotik selhání

„Pořád jsem měl angíny, vysoké teploty, bolesti kloubů, špatně se mi dýchalo, na plicích se mi dělal hustý hlen. Dostal jsem postupně čtvery antibiotika. Nezabírala. Táhlo se to se mnou několik měsíců. Recidiva střídala recidivu,“ popisuje čtyřicetiletý Jan T. z Prahy.

Nakonec se dusil. „Skončil jsem na plicním v nemocnici. Kapacita plic byla sotva čtyřicet procent. Nevyšel jsem do prvního patra. Diagnóza: selhání plic v důsledku oboustranného zápalu plic. Doktoři se divili, že na to nezabrala antibiotika z ambulance. Dostal jsem silná antibiotika do kapačky,“ uvedl pan Jan.

Obtíže se mu občas vracejí. „Snažím se držet bez antibiotik. Přestal jsem kouřit, srovnávám si osobní život, protože stres zdraví hodně podlamuje, chodím na procházky,“ dodal s tím, že v mládí mu doktoři antibiotika předepisovali často. Když byl dítě, vzpomíná, nebyl prakticky jediný rok bez antibiotik.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám