Hlavní obsah

Anonymní nahlížení do katastru nakonec zůstává. Proti robotům má pomoci test

Ministerstvo zemědělství ve středu uvedlo, že anonymní nahlížení do katastru nemovitostí přes web bude dál možné. Ochranou proti softwarovým robotům, které využívají spekulanti, bude nově zřízený test.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Elektronický systém Českého úřadu zeměměřického a katastrálního (ČÚZK) dlouhodobě bojuje s přístupy od softwarových robotů, které využívají spekulanti s pozemky a nemovitostmi. Lidé si kvůli tomu stěžují, že dostávají desítky dopisů od překupníků pozemků. Tomu chce ministerstvo nyní zabránit.

„Zejména starší lidé na venkově si často stěžují, že je neustále oslovují překupníci pozemků. Údaje z katastru musí být dostupné, aby bylo možné oslovit vlastníka kvůli odkupu třeba při přípravě stavby, ale má to svoje meze,“ uvedl ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD).

Od června nebude možné anonymně nahlížet do internetového katastru nemovitostí

Ekonomika

„Proto jsme se s předsedou katastrálního úřadu dohodli na postupu, který zachová možnost anonymního nahlížení do katastru, současně ale zabrání zneužívání těchto údajů nejrůznějšími spekulanty s pozemky,” doplnil Toman.

Ministerstvo přitom původně připravovalo opatření spočívající v přihlášení do aplikace s využitím elektronické identity nebo účtu dálkového přístupu. Ta se však setkala s řadou nesouhlasných reakcí kvůli omezením pro občany, kteří nechtějí využívat elektronickou identitu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám