Hlavní obsah

Anonymem ohlášená bomba v letadle ČSA nebyla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ISLAND

Policisté na letišti v islandském Keflavíku nenašli v noci na středu v letadle Českých aerolinií (ČSA) žádnou bombu. Letoun Airbus 310 na lince z Prahy do New Yorku, který musel kvůli anonymní výhrůžce o uložení bomby přistát v úterý večer na Islandu, bude odpoledne pokračovat v cestě do USA. Novinářům to sdělila tisková mluvčí ČSA Marcela Picková.

Foto: Petra Hnátková

Vyprošťování "raněných" figurantů z řad jednotek dobrovolných hasičů

Článek

Letoun Českých aerolinií (ČSA) kvůli anonymní výhrůžce, že na palubě je bomba, v úterý po 19:00 nouzově přistál v Keflavíku na Islandu. Bezpečnostní složky letadlo po přistání prohlížely a žádnou bombu nenašly. Letoun bude pokračovat v cestě do USA.

Cestující bez informací

Oznámení o bombě obdrželo velvyslanectví USA v Praze a americký konzulát v Bratislavě. Anonym použil podle televize Nova mailovou poštu a výhrůžka byla napsána v angličtině. "Mohu potvrdit, že jsme dostali výhružný e-mail a informaci o tomto letu jsme předali českým úřadům," řekl televizi Jan Krč z velvyslanectví Spojených států.

Jedna z cestujících, se kterou se ČTK telefonicky spojila, prohlásila, že pasažéři neměli žádné informace o tom, co se stalo. Podle její výpovědi se nouzové přistání obešlo bez zmatku na palubě. Islandský rozhlas citovaný agenturou AP oznámil, že islandské úřady vyhlásily při přistávacím manévru českého airbusu nejvyšší pohotovost.

Nikdo nebyl prý ohrožen

"Bezpečnost cestujících a posádky nebyla po celou dobu nijak ohrožena. Cestující letadlo opustili standardní cestou a byli přemístěni do budovy terminálu letiště, kde jim ČSA zajistily patřičnou péči a asistenci," uvedla Picková.

Linka ČSA OK 0050 mířila do USA na newyorské letiště J. F. Kennedyho. Poté, co aerolinie přijaly oznámení od amerického velvyslanectví, bylo letadlo nasměrováno na nejbližší letiště, kterým byl právě islandský Keflavík. "Pokud vím, ambasáda získala informaci o bombovém nebezpečí proti českému letadlu, a my jsme České aerolinie upozornili na informaci, kterou jsme získali," potvrdila tisková mluvčí Velvyslanectví USA v Praze Lisa Hellingová. Jakékoli další podrobnosti odmítla sdělit.

Mohou letět jiným letadlem

Odmítne-li dnes někdo z cestujících do letadla vstoupit, bude bezplatně překnihován na jiný let jiné společnosti, neboť linky ČSA na Island a z Islandu nelétají.

Anonymní výhrůžky o uložení bomby na palubě českých letadel nejsou příliš časté. V listopadu 2000 měla být například podle anonymu ve třech letadlech na pravidelné lince Praha - Frankfurt uložena trhavina. Specializovaný tým ji ale nenašel. Jedna linka ČSA byla zrušena, další dvě (ČSA, Lufthansa) odletěly se zpožděním.

Bombu na palubě pravidelné linky z Prahy do Kodaně oznámil také v prosinci minulého roku anonym na letišti v Ruzyni. Cestující museli letadlo opustit těsně před odletem. Žádná bomba nebyla nalezena, cestující odletěli náhradním spojem.

Reklama

Výběr článků

Načítám