Hlavní obsah

ANO si drží velký náskok

Právo, Marie Königová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hnutí ANO si i v dubnu udrželo velký náskok před ostatními politickými stranami. Podle volebního modelu agentury Kantar CZ pro Českou televizi ho podporuje 34 procent lidí. Oproti březnu si pohoršilo o půl procentního bodu.

Následuje obsah vložený z jiného webu. Zde jej můžete přeskočit.

"Silné ANO". Hnutí premiéra Andreje Babiše znovu ovládlo předvolební průzkum.

Přejít před obsah vložený z jiného webu.
Článek

Do Sněmovny by se podle dubnových výsledků dostalo osm stran a hnutí. Nebyli by mezi nimi tak jako v březnu lidovci, kteří se propadli během dubna o půl procenta až na čtyři.

Druzí by ve volbách skončili Piráti, kteří si polepšili o 2,5 procenta, a tak se dostali na podporu 16 procent. ODS si naopak o 2,5 procenta pohoršila a je na třetím místě s podporou 11,5 procenta.

Okamurovo SPD by proti březnovému šetření podpořilo sedm procent, což je o půl druhého procenta více. Následovala by TOP 09, která by získala podle šetření 6,5 procent, tedy proti březnu o procento víc. Kolik by jednotlivým stranám připadlo podle výsledků průzkumu mandátů v Poslanecké sněmovně, ukazuje graf.

Trojice na chvostu

Do Sněmovny by ještě prošly se shodnými 5,5 procenty tři strany - ČSSD, STAN a KSČM. Sociální demokraté přišli o půl procenta ve srovnání s březnem, starostové a komunisté si drží stejnou podporu.

„Zdá se, že kroky vlády po dobu krize měly a vlastně stále ještě mají vliv na politické nálady ve společnosti. Jak víme i z jiných výzkumů, občané hodnotí aktivitu vlády během probíhající krize velmi solidně. To se zřejmě odráží i v tom, že vládní lídr si dokázal udržet vysoké preference i druhý měsíc v řadě,“ komentují autoři výzkumu.

K přesunům mezi postavením pirátů a občanských demokratů uvádějí, že „jde spíše o dlouhodobé váhání mezi voliči opozičních stran.“

Průzkum probíhal ve dnech v druhé polovině dubna na reprezentativním vzorku 1200 respondentů. Odpovědělo 906 z nich. Jde o ty, kteří chtějí jít k volbám a nepředpokládají, že by změnili své stranické preference.

Reklama

Výběr článků

Načítám