Hlavní obsah

ANO je na špici, ale ztrácí podporu, ukázal průzkum

Právo, tin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ačkoliv je hnutí Andreje Babiše ANO stále na špici předvolebních průzkumů, preference mu pomalu ubývají. Posilovat naopak začínají tradiční strany ČSSD a ODS. Alespoň podle aktuálního volebního modelu „Trendy Česka“, které pro Českou televizi vypracovala společnost TNS Aisa.

Foto: Právo

Volební model TNS Aisa pro ČT

Článek

Podle šetření ANO ztratilo oproti listopadu 2014 tři procentní body a dnes by mu dalo hlas 30 procent lidí. Za babišovci je s odstupem ČSSD, kterou by volilo 19 procent občanů, oproti minulému šetření ale o dva procentní body posílila.

Sociální demokracie sílí i podle čtvrtečního průzkumu CVVM, který ji přisoudil dokonce 27,5 procent, zatímco babišovcům shodně 30 procent. [celá zpráva]

Třetí by podle modelu TNS Aisa skončila ve volbách TOP 09 s deseti procenty, následovaná KSČM (9,5 %). Devět procent by dostala ODS, která od minulého šetření posílila o dva procentní body.

Naopak podle průzkumu CVVM by pravicové opoziční strany ODS a TOP 09 shodně volilo jen 6,5 procent voličů.

Do Sněmovny by se dostala ještě KDU-ČSL (6,5 %). Okamurův Úsvit by pětiprocentní hranici nepřekročil, i ten ale od loňského listopadu posílil o jeden a půl procentního bodu na 4,5 procenta. Vzhledem ke statistické chybě by ale okamurovci ještě měli šanci do dolní komory projít.

„Nejvíce změn zaznamenává hnutí ANO. Stále se pohybuje na prvním místě v preferencích, nicméně od října 2014 se již podruhé potýká s jejich úbytkem,“ uvedli analytici TNS Aisa.

Reklama

Výběr článků

Načítám