Hlavní obsah

Anketa: Češky by mohly používat příjmení bez -ová. Co na to říkají?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Češky by si mohly zapisovat své jméno do úředních dokumentů v nepřechýlené podobě poté, co Sněmovna ve středu schválila novelu o matrikách. Dosud si jméno bez -ová mohly zvolit jen cizinky, Češky s trvalým pobytem v cizině, ty které plánují v cizině žít, či ty, jejichž manžel je cizinec. S kamerou Novinek jsme se vydali zeptat českých žen na jejich názor.

Ženy budou moci používat příjmení bez přípony -ováVideo: Novinky

 
Článek

„Je to věc každého, jestli chce být někdo bez -ová, tak ať je bez -ová. Ať si to každý rozhodne sám. Možná bych tu možnost taky využila, ale teď už jsem na to těch 50 let zvyklá,“ říká v anketě jedna z oslovených žen.

„Já mám teda -ová a vůbec mi to nevadí. Neměnila bych to,“ podotýká další respondentka k návrhu vládní zmocněnkyně pro lidská práva a bývalé ministryně spravedlnosti Heleny Válková (ANO) a poslance Pirátů Ondřeje Profanta.

Ženy budou moci používat příjmení bez přípony -ová bez jakýchkoliv podmínek

Domácí

„Já koncovku nemám. Musela jsem si v Česku požádat o změnu. Vnímám tento krok jako dobrý, ale myslím, že tu bude spousta žen, kterým se to líbit nebude. Sama jsem se setkala se spoustou negativních názorů, že koncovku nemám,“ svěřuje se paní, která pochází z česko-německé rodiny.

Snad budou ženy rozumné a češtinu nezničí, říká jazykovědec Oliva

Domácí

„Já osobně bych s tím nesouhlasila. Když už jsme český národ, tak by se to zachovat mělo,“ uvedla mladá žena s tím, že koncovka je pro ni důležitá i kvůli rozpoznávání české národnosti.

Více než polovina respondentek však odpověděla, že přechylování jmen pro ně není důležitým tématem. „Je mi to jedno, myslím si, že na tom zas tak nezáleží,“ uvedla jedna z nich.

Novák potkala Svoboda bude zřejmě častější. Jak na nepřechýlená příjmení?

Domácí

„Ať mají ženy právo, na co chtějí. Ať si dělají, co chtějí. Mně osobně je to úplně jedno,“ říká další Češka.

Podmínky jsou diskriminující

„Mně nevadí mít koncovku -ová. Nikdy jsem nad tím nepřemýšlela, ale asi chápu, že se to řeší, asi není fér, že ženy neměly na výběr,“ myslí si mladá slečna.

Pokud si chce dnes žena změnit příjmení, musí být:

  •     cizinka
  •     občanka ČR, která má nebo plánuje mít trvalý pobyt v cizině
  •     občanka ČR, jejíž manžel je cizinec nebo jejíž partnerka je cizinka
  •     občanka ČR, která je jiné než české národnosti

„Já s tím zkušenost mám, manžel je z ciziny, takže jsem při svatbě napsala, že chci bez -ová. A určitě bych chtěla tu možnost mít, i kdyby to nebylo takto automaticky. U některých českých příjmení je to hrozné, co si budeme povídat, ale je to každého volba,“ myslí si paní, která byla na procházce s rodinou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám