Hlavní obsah

Anenský týden: Do jedné ruky opalovací krém, do druhé deštník

Novinky, fia

Nadcházející týden končící v neděli svátkem sv. Anny přinese letní teploty, ale také dost oblačnosti, bouřek i srážek. Zpočátku bude kulminovat příliv teplého vzduchu od jihozápadu, pak budeme pod vlivem vyššího tlaku, takže ubude oblačnosti, ale na víkend se opět přiženou bouřky, informovala Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress.

Živě: Aktuální záběry z panoramatických kamer 20.7.2020Video: Sitour / Novinky.cz

 
Článek

„V pondělí k nám bude před přechodem studené fronty proudit teplý vzduch od jihozápadu, takže budou nejvyšší odpolední teploty kulminovat až na 30 stupních. Poté se k nám rozšíří výběžek vyššího tlaku vzduchu, který přinese ubývání oblačnosti, aby od pátku mohlo oblačnosti, srážek a bouřek opět přibývat,“ uvedla Honsová.

Pranostika „Svatá Anna, chladna z rána“ se naplní hlavně o pátečním ránu, kdy minima klesnou k 9 stupňům.

„Letošní charakter července se zatím nejvíce podobá létu 2008. Tehdy také bylo počasí hodně proměnlivé a střídali jsme deštníky se slunečním krémem,“ připomněla meteoroložka.

Srážky na začátku týdne

V pondělí bude polojasno až oblačno, odpoledne se postupně místy bude objevovat déšť nebo bouřky. V bouřkách spadne až kolem 20 mm. Nejvyšší teploty vystoupí na 25 až 29 stupňů, na Plzeňsku až 30. Vát bude mírný severozápadní vítr.

Na úterý hlásí předpověď oblačno, místy s deštěm a přeháňkami nebo bouřkami. Večer bude od západu oblačnosti ubývat až na polojasno. Teploty po ránu klesnou na 16 až 12 stupňů, přes den vyšplhají na 23 až 27.

Ve středu bude obloha jasná až polojasná, během dne přechodně až oblačná. Po ránu se ojediněle budou tvořit mlhy. Ráno se ochladí na 14 až 10 stupňů, přes den už nebude tepleji než mezi 19 až 23 stupni, jen na jihozápadě budou moci naměřit až kolem 27 stupňů.

Slunečný bude čtvrtek, kdy bude jasno až polojasno, jen při přechodně zvětšené oblačnosti lze ojediněle čekat přeháňky. Odpoledne a večer ale začne od jihozápadu oblačnosti opět přibývat, přidá se déšť a bouřky. Ranní teploty klesnou na 14 až 10 stupňů, denní maxima se budou pohybovat mezi 23 až 27 stupni. Vát bude slabý jihozápadní vítr.

Chladno z rána hlavně v pátek

V pátek bude zpočátku oblačno až polojasno, během dne ale až zataženo. Místy se objeví přeháňky a bouřky. Noc bude chladná s teplotami jen mezi 13 až 9 stupni, ale přes den se má oteplit na 23 až 27 stupňů.

V sobotu bude polojasno až oblačno, během dne se občas vyskytnou přeháňky, ojediněle bouřky. Teploty po ránu klesnou na 16 až 12 stupňů, přes den se pak budou pohybovat mezi 22 až 26.

Také v neděli na sv. Annu budou ranní teploty mezi 16 až 12 stupni, takže nějaká extrémní „chladna z rána“ se konat nebudou. Přes den bude oblačno až polojasno, občas se objeví přeháňky, ojediněle bouřky. Odpolední maxima vystoupí na 21 až 25 stupňů.

Foto: Petr Horník, Právo

Koupání na Berounce v Černošicích

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám