Hlavní obsah

Aktivisté obsadili rypadlo v lomu Vršany

Právo, ČTK, koc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Rypadlo v hnědouhelném lomu Vršany na Mostecku obsadili v úterý ráno aktivisté. Protestují proti tomu, že ČEZ zamýšlí prodat elektrárnu Počerady společnosti Se.ven Energy finančníka Pavla Tykače. Na místě je policie.

Foto: re-akceV@protonmail.com, ČTK

Rypadlo hnědouhelného Lomu Vršany na Mostecku obsazené aktivisty

Článek

„Sedm lidí proniklo na skrývkový bagr na Slatinické výsypce. Bagr byl v tu dobu mimo provoz, řekla ČTK Gabriela Sáričková Benešová, mluvčí skupiny Se.ven Energy.

Podle prohlášení, které má Právo k dispozici, jde o autonomní skupinu lidí, kteří nechtějí pasivně přihlížet tomu, „jak hrstka jedinců bezostyšně vykořisťuje naši planetu, ohrožuje budoucnost lidstva a jeho celkovou existenci, a to jen pro svůj zisk“. „Jasně říkáme ne prodeji Počerad, ne výjimce pro Chvaletice. Je potřeba obě elektrárny bezodkladně zavřít a s nimi i lom Vršany,” stojí mimo jiné v prohlášení aktivistů.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Rypadlo v lomu Vršany

Policie přijala hlášení o protestu kolem šesté hodiny ranní. Mluvčí mostecké policie Ludmila Světláková uvedla, že policie opakovaně vyzvala aktivisty k opuštění stroje. Ti odejít odmítli. Policisté se nebudou snažit aktivisty dostat z rypadla násilím, neboť by to bylo nebezpečné a oběma stranám by hrozilo zranění.

Policejní mluvčí popisuje čin aktivistůVideo: Karel Otcovský, Právo

Mluvčí nechtěla komentovat informaci, že aktivisté podmínili opuštění rypadla  natočením rozhovoru s Českou televizí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám