Hlavní obsah

Aktivisté Greenpeace vylezli na třísetmetrový komín elektrárny

Právo, Šárka Tonarová
Prunéřov
Aktualizováno

Devět ekologických aktivistů z hnutí Greenpeace ve středu tři hodiny ráno proniklo do areálu elektrárny Prunéřov II a vystoupalo na její třísetmetrový komín. Část z nich tam má zůstat do čtvrtka. Pokoušejí se tím přimět ČEZ, aby při plánované obnově elektrárny použil buď nejlepší dostupnou technologii s čistou účinností minimálně 42 procent nebo zdroj do roku 2015 úplně uzavřel.

Článek

"ČEZ bez ohledu na platné právní předpisy, tlak místních obyvatel i požadavky ministerstva životního prostředí trvá na tom, že při obnově Prunéřova použije zastaralou technologii a bude ji provozovat další čtvrtstoletí. Proto bude Greenpeace usilovat o bezprostřední dialog s generálním ředitelem ČEZu Martinem Romanem," vysvětlili ekologové výstup na komín.

Elektrárenský komplex v Prunéřově je podle nich největším zdrojem znečištění ovzduší a emisí skleníkových plynů v České republice. Greenpeace tvrdí, že emise oxidu uhličitého z Prunéřova II zabijí každoročně víc než šedesáti lidí převážně v chudých rozvojových zemích.

Podle nich údaj vyplývá ze studie Světového humanitárního fóra o dopadech klimatických změn a znaleckého posudku o podílu elektrárny na globálních emisích CO2. Pokud prý ČEZ nepoužije při modernizaci nejlepší dostupnou technologii, zaplatí za provoz elektrárny do roku 2030 svým životem zbytečně na 300 lidí.

"Zní to tvrdě, ale prunéřovská elektrárna zabíjí. Před odsířením byli její hlavní obětí Severočeši, dnes to jsou především obyvatelé afrických a malých ostrovních států, které probíhající změna klimatu postihuje nejhůře," uvedl vedoucí energetické a klimatické kampaně Greenpeace ČR Jan Rovenský.

Podle mluvčího ČEZ pro severozápadní Čechy Oty Schneppa šíří ekologové poplašnou zprávu. "Pokud náš názor budou sdílet i právníci, zvážíme právní cestu proti panu Rovenskému, neboť v tomto případě již překročil rámec jakékoliv demagogie," usoudil Schnepp.

"Přešli přes poškozený plot, považujeme to za násilné vniknutí," řekl Schnepp Právu. Situaci na komíně podle něj firma monitoruje, je ve spojení s policií, ale zasahovat nebude. "Jsou nad 200metrovou výškou. Teď je nejdůležitější, aby se nikomu nic nestalo, a to včetně ekologů, kteří takhle nezodpovědně hazardují se svými životy,"dodal.

Naznačil, že akce není selháním ostrahy objektu, protože jen plot kolem elektrárny měří 6,5 kilometru. "Poučili jsme se z jejich minulé akce a obehnali areál dvoumetrovým plotem. Monitorovací systém je bohužel ještě před dokončením. Kdyby přišli později, už by je zachytily kamery," tvrdil. 

ČEZ prý vliv Prunéřova na světové klima bagatelizuje

ČEZ obhajoval třináctiprocentním snížením emisí CO2 v loňském roce, další omezení významného skleníkového plynu zařídí podle něj komplexní obnova Elektrárny Tušimice II. A největší pokles, až 50 procent, nastane podle něj ve chvíli, kdy Elektrárna Prunéřov I v letech 2015–16 ukončí provoz všech bloků.

Podle Rovenského ČEZ vliv Prunéřova na světové klima bagatelizuje. "Ve dvousetstránkové studii vlivů obnovy elektrárny na životní prostředí není dopadům klimatických změn věnována jediná věta. Prunéřovský elektrárenský komplex je přitom největším českým zdrojem CO2, ročně ho do atmosféry vychrlí víc než všechna česká osobní auta dohromady," tvrdí Rovenský.

Schnepp vysvětluje milióny tun CO2 ročně tím, že Prunéřov je největším elektrárenským komplexem v zemi. Na celosvětových emisích plynu se podílí 0,21 promile. Ekologové však využili údajů Světového humanitárního fóra, že změna klimatu v souvislosti s častějšími přírodními katastrofami zabíjí již nyní 300 tisíc lidí ročně. "Když uvedené údaje vynásobíme 0,21 promile, dojdeme k 63 mrtvým. Právě tolik obětí lze přičíst elektrárně Prunéřov II.," usoudili ekologové.

Anketa

Souhlasíte s protestem proti ČEZ formou výstupu na komín?
Ano
33,3 %
Ne
33,3 %
Nevím
33,4 %
Celkem hlasovalo 14922 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám