Hlavní obsah

Aktivisté bojující za sociální centrum pochodovali Prahou

Praha

Stovky lidí se v sobotu odpoledne zapojily do pochodu Prahou na podporu využití bývalé polikliniky v Jeseniově ulici na Žižkově jako autonomního sociálního centra Klinika.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Squatteři v sobotu demonstrovali na podporu využití bývalého objektu polikliniky v Jeseniově ulici na pražském Žižkově jako Autonomního sociálního centra Klinika

Článek

Průvod, v němž šli převážně mladí lidé, se po 14:00 vydal za doprovodu policie ze Žižkova na náměstí Jiřího z Poděbrad.

Lidé v průvodu nesli různá hesla, z amplionu hrála hlasitá hudba, lidé pochod doprovázeli bubnováním nebo pískáním. Akce večer pokračuje kulturními akcemi, například v klubech Podnik a Neon na Vltavské či v Dejvické Klubovně.

Foto: Milan Malíček, Právo

Aktivisté objekt v Jeseniově ulici obsadili na konci listopadu, 9. prosince ho vyklidila policie. Mezitím i poté jednali s úřady, budova ale bude převedena na Generální inspekci bezpečnostních sborů (GIBS).

"O Kliniku nepřestáváme usilovat a možná se nám i podaří přesvědčit českou společnost, že squatting je neoddiskutovatelnou součástí demokratického systému," uvedli pořadatelé na webu. Petici na podporu Kliniky podepsalo na internetu přes 2000 lidí, další se podepsali na papírové archy.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Demonstrace skončila na náměstí Jiřího z Poděbrad.

V objektu, který dříve obývali narkomani a bezdomovci, chtěli aktivisté vybudovat autonomní sociální centrum. Bez státních dotací by chtěli provozovat nízkoprahový objekt, kde by se konaly přednášky, koncerty či promítání. Měla tam sídlit také například knihovna, lidová jídelna nebo svépomocná opravna.

Areál vlastní stát, spravuje ho prostřednictvím Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM). Nyní ho převádí na GIBS, která o budovu projevila zájem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám